SHARE

Столичният общински съветник от „Спаси София“ Борис Бонев разкритикува решението на правителството църквите в България да останат отворени около Великден.

Във Фейсбук Бонев изброява три стратегически грешки, които властта допуска в справянето с кризата. На първо място е липсата на масово тестване, което създава илюзията, че заразените с Ковид-19 са много по-малко от реалната бройка. Независимият общински съветник настоява да се следват препоръките на Световната Здравна Организация и да се прилагат многократно повече тестове.

Според Борис Бонев втората груба грешка на правителството и Националния Оперативен Щаб е отмяната на заповедта за носене на маски на публични места – по този начин властта накарала хората да мислят, че другите мерки са преувеличени или , че опасността е преминала.

Като трети грешен ход на управляващите се посочва решението да не се затварят православни храмове около Великден. Според Бонев решението църквите да останат отворени на практика унищожава всяка мотивация за дисциплина и спазване на ограниченията и социалното дистанциране.

Обидно е спрямо всички онези медицински лица, доброволци, полицаи които полагат свръхчовешки усилия и рискуват живота си, за да удържат епидемията, да се твърди, че има „животоспасяващата нужда да посетиш църква“, добавя независимият общински съветник.

Уикенд, времето е прекрасно и пак е пълно с хора по улиците! Уви, това е естествен резултат от допуснати 3 стратегически…

Posted by Boris Bonev on Saturday, 11 April 2020
SHARE
Магистър по "Европеистика с фокус върху източна Европа" от Амстердамския университет, независим анализатор и преводач.