SHARE

От Селам Гебрекидан и Мат Апуцо,  „Тhe New York Times“


Въпреки предупрежденията, американски и европейски лидери се отказаха от възможност, която би могла да гарантира достъп до ваксини за милиарди хора. За жалост това решение може да доведе до удължаване на пандемията.

В следващите дни очакваме най-накрая да бъде издаден петгодишен патент – несъмнено подвиг на молекулярното инженерство, който е в основата на поне пет основни Covid-19 ваксини. И контрол върху този патент ще има правителството на САЩ.

Новият патент ще послужи като мечтания лост срещу фармацевтичните компании, произвеждащи ваксините и способ, с който да бъдат притиснати да разширят достъпа до ваксини на по-малко богатите страни.

Въпросът е дали правителството на САЩ въобще ще го ползва по този начин?

Бързото разработване на ваксините срещу Covid-19, постигнато с рекордна скорост и финансиране в САЩ, Европейския съюз и Великобритания, представлява голям триумф срещу пандемията. Правителствата си партнираха с производителите на лекарства, вливайки милиарди долари за набавяне на суровини, финансиране на клинични изпитвания и модернизиране на фабрики. А още милиарди се влагат в закупуването на крайния продукт.

Но този триумф на Запада създаде явно неравенство. Жителите на т.нар. богати страни са получили около 90% от близо 400 милиона ваксини, доставени до момента. Според настоящите прогнози много от останалите страни ще трябва да чакат години.

Нарастващият брой на длъжностните лица от здравните власти и застъпническите групи по света призовават западните правителства да проявят дори агресивни средства  – повечето от тях рядко или никога преди не са използвани – за да принудят компаниите да публикуват рецепти за ваксини, да споделят своето “ноу-хау” и да увеличат производството. Защитниците на общественото здраве молят за помощ, включително искат от администрацията на Байдън да използва патента си, за да настоява за по-широк достъп до ваксини.

Правителствата се съпротивиха на това. Партнирайки си с фармацевтичните компании, западните лидери си проправиха път към предната част на опашката за ваксини. Те пренебрегнаха предупрежденията и изричните призиви от Световната здравна организация да включат в договорите си клауза, която би гарантирала дози за бедните страни или да насърчи компаниите да споделят своите знания и патентите.

Грег Гонсалвес, епидемиолог от Йейл, сравнява това с бутането за тоалетна хартия в супермаркетите в началото на пандемията.

Перспективата милиарди хора да чакат години, за да бъдат ваксинирани, представлява заплаха за здравето дори на най-богатите страни. Един пример: във Великобритания, където разпространението на ваксината е силно, здравните служители проследяват вариант на вируса, който се появи в Южна Африка, където обхватът на ваксините е слаб. Този вариант може да бъде в състояние да притъпи ефекта от ваксините, което означава, че дори ваксинираните хора могат да се разболеят.

Западните здравни власти заявиха, че никога не са възнамерявали да изключват други от това да получат ваксини. Но тъй като техните собствени държави са изправени пред десетки хиляди жертви, фокусът им бил у дома. 

„Решенията бяха ориентирани към САЩ. Не беше антиглобално.“ заяви Монсеф Слауи, който беше главен научен съветник на операция Warp Speed, програма на администрацията на Тръмп, която финансира търсенето на ваксини в САЩ. „Всички бяха единодушни, че дозите на ваксината, след като бъдат приложени в САЩ, ще отидат другаде.“

Президентът Байдън и Урсула фон дер Лайен, председателят на изпълнителната власт на Европейския съюз, не са склонни да променят намеренията си. Байдън обеща да помогне на индийска компания да произведе около 1 милиард дози до края на 2022 г. и неговата администрация дари дози на Мексико и Канада. Но той ясно даде да се разбере, че фокусът му е у дома.

„Първо ще се уверяваме, че сме се погрижили за американския народ“, каза наскоро президентът Байдън„Но после ще се опитаме да помогнем на останалия свят.“

Натискът върху компаниите да споделят патенти може да се разглежда като подкопаване на иновациите, саботиране на производителите на лекарства или подбиране на продължителни и скъпи битки със самите компании, които търсят изход от пандемията.

Тъй като богатите страни се борят да запазят нещата такива, каквито са, други като Южна Африка и Индия отнесоха битката до Световната търговска организация, търсейки отказ от патентни ограничения за ваксините срещу Covid-19.

Междувременно Русия и Китай обещаха да запълнят празнотата като част от ваксинационната си дипломация. Институтът „Гамалея“ в Москва, например, е сключил партньорства с производители от Казахстан до Южна Корея. Китайските производители на ваксини са постигнали подобни сделки в Обединените арабски емирства, Бразилия и Индонезия.

Адресирането на патентите само по себе си не би решило дисбаланса в разпространението на ваксината. Преоборудването или изграждането на фабрики ще отнеме време. Ще трябва да се произвеждат повече суровини, а регулаторите ще трябва да одобрят нови поточни линии.

И както при приготвянето на сложно ястие, предоставянето на някого на списък от съставки не може да замести необходимата практика, за да го направи.

За да се справи с тези проблеми, Световната здравна организация създаде на база за споделяне на технологични ресурси пул, за да насърчи компаниите да споделят “ноу-хау” с производителите в страните с по-ниски доходи.

Нито една компания за ваксини не се е регистрирала.

„Проблемът е, че компаниите не искат да го правят. И правителството не е достатъчно строго към компаниите “каза Джеймс Лав, който ръководи Knowledge Ecology International, организация с нестопанска цел.

Ръководителите на фармацевтични компании заявиха наскоро пред европейските законодатели, че лицензират ваксините си възможно най-бързо, но намирането на партньори с правилната технология е предизвикателство.

Но производителите от Канада до Бангладеш казват, че могат да правят ваксини – просто им липсват сделки за лицензиране на патенти. Когато цената е правилна, компаниите споделят тайни с нови производители и за месеци успяват да увеличат производството и да модернизират фабриките.

По-рано този месец Байдън обяви, че фармацевтичният гигант Merck ще помогне да се направят ваксини за неговия конкурент Johnson & Johnson. Правителството притисна Johnson & Johnson да приеме помощта и използва правомощия за снабдяване по време на война, за да осигури доставки за компанията. Освен това ще се изплати модернизирането на производствената линия на Merck, с цел да се направят ваксините достъпни до май за всеки в САЩ .

Въпреки сериозното държавно финансиране, фармацевтичните компании контролират почти цялата интелектуална собственост и са готови да спечелят от ваксините. Изключение е патентът, който се очаква да бъде одобрен скоро – ръководено от правителството откритие за манипулиране на ключов коронавирусен протеин.

Този пробив в центъра на надпреварата за ваксина през 2020 г., всъщност се случи години по-рано в лабораторията на американския учен д-р Барни Греъм в Националния институт по здравеопазване.

В продължение на години д-р Греъм специализира в дълги и скъпи изследвания, които само правителствата финансират. В работата си той търси създаването на универсални ваксини – генетични планове, които да бъдат използвани срещу някоя от грубо две дузини вирусни семейства, които заразяват хората. 

През 2016 г., докато работи по Близкоизточният респираторен синдром, друг коронавирус, известен като MERS, той и колегите му разработиха начин за размяна на двойка аминокиселини в протеина, изграждащ коронавирусния шип. Те установили, че това може да се използва за разработване на ефективни ваксини срещу всеки коронавирус. Правителството, заедно със своите партньори в колежа Дартмут и изследователския институт Скрипс, подадоха молба за патент, който ще бъде издаден този месец.

Когато китайските учени публикуваха генетичния код на новия коронавирус през януари 2020 г., екипът на д-р Греъм подготви своята „готварска книга“. В рамките на няколко дни те изпратиха по мейл генетичния план на ваксината до Moderna, за да започнат производството. Към края на февруари Moderna вече беше произвела достатъчно ваксини за провеждане на клинични изпитвания.

Кой точно притежава патенти, за кои ваксини, няма да бъде отговорено в продължение на месеци или години. Но вече е ясно, че няколко от днешните ваксини – включително тези от Moderna, Johnson & Johnson, Novavax, CureVac и Pfizer-BioNTech – разчитат на изобретението от 2016 г. От тях само BioNTech е платил на правителството на САЩ да лицензира технологията. Патентът се очаква да бъде издаден на 30 март.

Патентните адвокати и защитниците на общественото здраве казват, че е вероятно други компании или да трябва да преговарят с правителството за лицензионно споразумение, или да се изправят пред перспективата за иск за милиарди. Правителството заведе такъв иск през 2019 г. срещу производителя на лекарства Gilead заради H.I.V. лекарства.

Това дава възможност на администрацията на Байдън да принуди компаниите да споделят технологии и да разширяват световното производство, каза Кристофър Дж. Мортен, професор по право в Нюйоркския университет, специализиран в медицинските патенти.

„Можем да направим това по трудния начин, когато ви съдим за нарушаване на патент или просто лицензирайте технологията си.“, каза той.

Националните здравни институти отказаха да коментират дискусиите си с производителите на лекарства, но заявиха, че не предвиждат спор за нарушаване на патент. Нито една от фармацевтичните компании не отговори на постоянно повтаряните въпроси относно патента от 2016 г.

Експерти заявиха, че правителството има по-силен лост за ваксината Moderna, която е почти изцяло финансирана от данъкоплатците. Новите и РНК ваксини, като тези от Moderna, са относително по-лесни за производство, отколкото ваксините, които разчитат на живи вируси. Учените го сравняват със стар касетофон: опитайте една касетка, ако не е правилната, просто вкарайте друга.

Moderna очаква продажби на ваксини през тази година за 18,4 милиарда долара, но именно системата за доставка – касетофонът е най-ценната им тайна. Разкриването й може да се сравни с даване на ключа към бъдещето на компанията.

Миналата пролет с анонса за ваксината Moderna в най-ранните изпитания, науката за ваксините очевидно се превърна в състезание. Световни лидери се присъединиха към СЗО през април за набиране на 8 милиарда долара за ваксини, тестове и лечение на Covid-19, но Китай и Съединените щати липсваха.

„Не трябва да има разделение, за да спечелим тази битка“, каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

И все пак Европейската инвестиционна банка отпусна близо 120 милиона долара на BioNTech, германска компания, а Германия купи дял от 360 милиона долара в биотехнологичната фирма CureVac след съобщения, че тя е привлечена в САЩ.

„Финансирахме изследването от двете страни на Атлантическия океан“, каза Удо Булман, германски член на Европейския парламент. „Бихте могли да се споразумеете за параграф, който казва „Вие сте длъжни да го дадете на бедните страни по начин, който те могат да си позволят.“ Разбира се, че бихте могли.“

Ваксината на народа

През май лидерите на Пакистан, Гана, Южна Африка и други призоваха правителствата да подкрепят „народната ваксина“, която може бързо да бъде произведена и да се дава безплатно.

Те призоваха управителния орган на Световната здравна организация да третира ваксините като „глобални обществени блага“.

Въпреки че подобна декларация нямаше да има тежест, администрацията на Тръмп предприе бързи мерки, за да я блокира. С намерение да защити интелектуалната собственост правителството заяви, че призивите за равен достъп до ваксини и лечения изпращат „грешно послание към иноваторите на ваксините“.

В крайна сметка световните лидери одобриха “по-лека” декларация, която признава обширната имунизация – а не самите ваксини – като глобално обществено благо.

Същия месец Световната здравна организация стартира база за споделяне на технологични ресурси  и призова правителствата да включат клаузи в договорите си за лекарства, гарантиращи справедливо разпределение. Но най-богатите държави в света игнорираха призива.

В Съединените щати операцията Warp Speed продължи през лятото на 2020 г., като изплати над 10 милиарда долара на избрани компании и пое финансовите рискове от пускането на ваксина на пазара.

„Нашата роля беше да дадем възможност на частния сектор да бъде успешен“, казва Пол Манго, главен съветник на тогавашния здравен секретар Алекс М. Азар II.

Сделките бяха с няколко условия

Големи фрагменти от договорите са редактирани, а някои остават в тайна. Но публичните регистри показват, че правителството използва необичайни договори, които допускат правото да поеме интелектуалната собственост или да повлияе на цената и наличността на ваксините. Договорите не позволяват на правителството да принуди компаниите да споделят техните технологии.

Британски и други европейски лидери направиха подобни отстъпки, тъй като поръчаха достатъчно дози, за да ваксинират многократно своето население.

„Трябва да напишете правилата на играта и мястото, където да го направите, биха били тези договори за финансиране“, каза Елън Хоендиректор на Международната изследователска група за лекарственото право и политика.

За сравнение, един от най-големите финансисти в света за здравеопазване, Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, включва клаузи за безвъзмездни средства, изискващ равен достъп до ваксини. Като лост организацията запазва известно право върху интелектуалната собственост.

Д-р Слауи, който дойде в Warp Speed след водещи изследвания и разработки в GlaxoSmithKline, е съпричастен към тази идея. „Мога да ви гарантирам, че споразуменията с компаниите биха били много по-сложни и биха отнели много повече време“, каза той. И даде пример с Европейския съюз, който се пазари за разпоредби относно цените и отговорността, което значително забавило внедряването на ваксините.

В някои отношения всичко това е ходене по утъпкана пътека. Когато пандемията от „свинския грип“ H1N1 избухна през 2009 г., най-богатите страни поставиха в ъгъла световния пазар на ваксини и почти заключиха останалия свят. По това време експертите заявиха, че това е шанс за преосмисляне на подхода. Но пандемията от свински грип изчезна и в крайна сметка правителствата унищожиха ваксините, които бяха натрупали. След това забравиха да се подготвят за бъдещето.

Международният поглед

В продължение на месеци САЩ и Европейският съюз блокираха предложението на Световната търговска организация, с което се отказват правата на интелектуална собственост за ваксини и лечения Covid-19. Заявлението, представено от Южна Африка и Индия с подкрепата на повечето развиващи се страни, е затънало в процедурните изслушвания.

„Всяка минута сме в задънена улица в залата за преговори, хората умират“, каза Мустаким Де Гама, южноафрикански дипломат, който участва в преговорите.

Но в Брюксел и Вашингтон лидерите все още се притесняват за подкопаване на иновациите. По време на президентската кампания екипът на г-н Байдън събра топ адвокати по интелектуална собственост, за да обсъдят начини за увеличаване на производството на ваксини.

Повечето варианти бяха политически трънливи. Сред тях беше използването на федерален закон, позволяващ на правителството да изземе патент на дадена компания и да го даде на друга, за да увеличи предлагането. Бивши съветници на кампанията казват, че лагерът Байдън е хладен към това предложение и други, които призовават за по-широко упражняване на правомощията му.

Вместо това администрацията обеща да даде 4 милиарда долара на Covax, глобалния алианс за ваксини. Досега Европейският съюз е дал близо 1 милиард долара. Но Covax се стреми да ваксинира само 20 процента от хората в най-бедните страни в света тази година и е изправен пред недостиг от 2 милиарда долара дори за постигането на това.

Д-р Греъм чийто екип проби кода на коронавирусната ваксина за Moderna, заяви, че готовността за пандемия и разработването на ваксини трябва да бъдат международно сътрудничество, а не състезания

„Голяма част от това нямаше да се случи, ако нямаше голямо вливане на държавни пари“, каза той.

Но правителствата не могат да си позволят да саботират компании, които се нуждаят от печалба, за да оцелеят.

Д-р Греъм до голяма степен приключи с изучаването на коронавируса. Той търси универсална ваксина срещу грип, сребърен куршум, който би могъл да предотврати всички щамове на болестта без ежегодно моделиране. Въпреки че бил ваксиниран по линия на работата си, той прекара началото на годината, опитвайки се да вкара жена си и порасналите си деца в списъците на чакащите – изпитание, което дори един от ключовите изобретатели трябваше да изтърпи. „Можете да си представите колко утежняващо е това“, каза той.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.