SHARE

Бунтът е потушен.

Испанското правителство отне временно автономията Каталуния. Разпуснат е местният парламент, премахнат е президентът на областта Пучдемон и са насрочени нови избори.

Полицейските началници на областта начело с контролиращия  16 000 полицаи от Mossos d’Esquadra Джозеп Траперо са уволнени, а срещу последния се води разследване за сепаратизъм.

Никой не призна обявената в последния момент независимост от каталунския парламент, а председателят на Европейския съвет повтори, че това е вътрешен въпрос за Испания.

Така революцията свърши.

От правна гледна точка тя бе приключила още преди да е започнала, тъй като основанието за нея – референдумът за независимост – никога не бе законен.

От политическа – може би възловият момент бе вечерта, в която Пучдемон се изправи пред местния парламент седмица след незаконния вот, за да обяви, че резултатите от него означават независимост. Тогава той се спря на крачка от това и обяви, че спира обявяването на независимост в името на диалога.

Оттогава, изглежда, политическият капитал на движението за независимост се изчерпа и каталунците се оставиха в ръцете на Мадрид и правителството на Мариано Рахой.

Неизживяната революция може да не постигна успех, но това не означава, че стремежът към независимост ще приключи.

Преди няколко години Шотландия не се отдели от Обединеното кралство, след като изгуби законен референдум през 2014 г. Това не попречи на Шотландската национална партия да продължи своя блян – напротив. Тя спечели почти всички депутатски места на следващите парламентарни избори и след Brexit  обяви, че отново ще търси начини за нов референдум.

Испания успешно се справи с бунта, но предвид насилието, което испанските власти извършиха в деня на вота, и неспособността им да намерят компромисно решение с Каталуния, е възможно съвсем скоро на Иберийския полуостров да има нови стълкновения.

На задаващите се избори в Каталуния сепаратистите ще имат убедително представяне. Какво следва след това?

Ако Испания иска да спаси страната си от нескончаем сепаратизъм, тъй като има и други области, които искат да се отделят, то тя трябва да помисли за нова конституция и ново съотношение между централната власт на Мадрид и местните власти на провинциите.

В противен случай, ако решение не бъде намерено, опасната корида между сепаратисти и Мадрид може да завърши с болезнен край за всички страни.

SHARE