SHARE

Водени от убеждението, че случващото се в Близкия изток има пряка връзка с настоящите предизвикателства пред България и Европа, ние от Терминал 3 започваме всяка седмица  да предоставяме на вас, нашите читатели, най-важните събития, теми, анализи и коментари от арабските медии, специално подготвени от живеещия в България от 40 години преводач и журналист от иракски произход Джауад Хамдани.

 

ДАЕШ убиха за миг поне 291 души в Ирак в неделя и още най-малко 30 вчера

В неделя сутринта избухнаха няколко експлозии в квартал „Ал-Каррада“ в центъра на столицата Багдад и от групировката ДАЕШ поеха отговорността. Това доведе до убийството на поне 291 души и раняването на най-малко 220, но това не са окончателни данни, защото много от ранените са все още с опасност за живота.

Иракският премиер Хайдар Абади посети веднага района, но гражданите го нападнаха с камъни, обуща и празни бутилки, докато скандират срещу правителството, защото се е провалило да гарантира сигурността на гражданите, особено в района на „Ал-Карада“, подложен периодично на такива атентати. Районът е търговски, изпълнен с купувачи особено през последните дни на Рамадан, в подготовка за Празника на разговяването (популярен в България с турското наименование Рамазан Байрам). Гневът на гражданите принуди премиера да напусне светкавично и той обеща възмездие за пострадалите.

Експлозиите (най-големите от 10 г. насам) породиха иракския и интернационалния гняв, които принудиха Абади да направи промени в управлението на сигурността на столицата, насред обвиненията към силите за сигурност в небрежност, необходимостта от наказания за ръководството и активирането на разузнаването да открие „спящи клетки”.

Абади призова в официална декларация, прочетена от неговия говорител Саад Ал-Хадиси: „Всички политически партии, социални и религиозни институции да се стремят да провалят всяка възможност за тероризъм и да се стремят да развалят плановете му, като не му позволят да причини пукнатина в отношенията между правителството и политическите блокове (коалиции) или между гражданите и службите за сигурност. Подходящият отговор срещу терористичните престъпления не е в обвиненията едни към други, тъй като към това точно се стремят терористите зад бруталните си престъпления.“ Абади изрази мнение, че тези терористични актове са в резултат на тежките загуби на ДАЕШ по време на освобождението на град Фалуджа.

Електронният панарабски вестник „Илаф“ посочи, че премиерът и главнокомандващ въоръжените сили е заповядал да се започнат промени в силите за сигурност в столицата и преките длъжностни лица за сигурността в района на „Ал-Карада“ да бъдат наказани.

Вчера ДАЕШ нанесоха пореден удар срещу цивилните в Ирак, като камикадзета са щурмували богомолци пред шиитски мавзолей в град Балад, северно от столицата Багдад. Жертвите са най-малко 35. Стотици шиити са били пред портите на маввзолея, докато отбелязват края на месец Рамадан. Нападателите са били въоръжени с автоматични пушки и гранатомети. Бройт на жетвите се очаква да расте.

В Йемен гражданската война продължава без изгледи за прекратяване

Пратеникът на ООН за Йемен, Исмаил Уилд аш-Шейх Ахмед, обяви миналата седмица, че консултациите между воюващите страни са прекратени. Те се проведоха в Кувейт между делегацията на международно признатото правителството на президента Абид Рабу Мансур Хади и делегацията на бунтовниците, представлявана от групировката на хутитите, подкрепяна от Иран и привържениците на бившия президент Али Абдула Салех. Уилд аш-Шейх заяви на пресконференция, че консултациите са отложени по повод последната седмица на свещения за мюсюлманите месец Рамадан и наближаването на Празника на разговяването –  Ейд ул-Фитр (познат в Българи якато Рамазан Байрам), както и да се даде шанс за преговарящите да преосмислят разменението до момента позиции.

Въпреки че пратеникът но ООН се опита да идентифицира някакви успехи на тези консултации, които продължиха 8 седмици, повечето наблюдатели ги считат за провалени, защото бунтовниците са непримирими и не предоставят никакви компромиси за прилагането на т.нар. „Пътна харта“, която беше представена от ООН, и която се основава на прилагането на Резолюция 2216 на Съвета за сигурност. Тази резолюция постановява предаването на оръжия от голям и среден калибър, изтеглянето на бунтовниците от градовете и предаването на държавните институции на законното правителство.

Успоредно с това, наред с битките срещу бунтовниците, които се водят от въоръжените сили на законната власт, подкрепяни от арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, продължава кампанията, водена от коалицията и държавните въоръжени сили с координацията на САЩ, срещу терористите от Ал-Кайда в Йемен и ДАЕШ. Американски безпилотни самолети (дронове) са провели на 1 юли атаки над бастиона на терористите в Южен Йемен, които са довели до смъртта на 4-ма терористи, както обяви йеменско длъжностно лице. САЩ регулярно бомбардират Ал-Кайда в Йемен, които Вашингтон смята за най-опасното разклонение на екстремистката мрежа. От 2014 г. Ал-Кайда използва умело гражданската война в Йемен, за да разшири своето влияние в южната и югоизточната част на страната.

В Тунис правителствената криза се задълбочава

Източници, близки до тунизийския премиер Хабиб Сайд, потвърдиха, че ще даде оставката си на президента Баджи Кайд Сабси, но едва след като бъде обявено името на новият премиер, след приключване на консултациите между президента и няколко партии и национални организации, като синдикатите и професионалните асоциации. Сателитният канал „Ал-Арабия“ съобщи, че последната редовна среща между президента и премиера тази седмица, ще бъде решаваща, след като президентът ал-Сабси подчерта изрично за трудността по продължаване на работата между него и настоящия премиер. Вероятно премиерът Сайд ще подаде оставката си, тъй като не желае „извиване на ръце“ с президентството и е започнал сериозно да осъзнава, че неговото правителство губи политическа подкрепа след изявлението на президента Сабси. След това изявление 7 министри (всички от партията на Сабси „Нида Тунис“) подписаха декларация, поддържаща президентската инициатива и също призовава към оформянето на силно правителство на националнто единство. От друга страна, останалите партии от управляващата коалиция не са оказали активна подкрепа на сегашния премиер, особено позицията на движението „Ал-Нахда“ (умерените ислямисти, под ръководството на Рашид Ал-Гануши), което маневрира, за да се подобрят условията на преговорите за техния дял от следващото правителство.

Мирният процес в Светите земи продължава да е блокиран

АФП съобщава, че Четворната комисия за Близкия Изток е призовала Израел и палестинците да се откажат от окупационно заселване и съответно насилието, които в момента разбиват възможностите за мир между двете страни и подкопават възможността осъществяване на двете държави. Доклад, издаден от комисията, която включва САЩ, Русия, ЕС и ООН, съобщава, че израелските окупационни селища, разрушаването домовете на палестинците и конфискацията на земи от страна на Израел „подкопават жизнеспособността на двудържавно решение“, отнасящо се до създаването на палестинска държава, съседна на израелската, които да съществуват успоредно и мирно.

Докладът допълва: „Това повдига законни въпроси за намеренията на Израел в дългосрочен план, които са подкрепени от изявленията на някои израелски министри, които казват, че палестинската държава не трябва да бъде създавана.“ Работата по доклада, който се състои от осем страници, продължи няколко месеца, а съдържанието му се обсъжда дума по дума преди неговото одобряване. Освовна цел е стремежът да се задвижи застоялия от април 2014 г. мирен процес.

Ударна вълна от насилие в окупираните палестински територии и Израел заля Светите земи от началото на октомври, която доведе до смъртта на 214 палестинци, 34 израелци, 2 американци 1 еритреец и 1 суданец, добавя АФП. Но комисията потвърди, че най-малко 140 палестинци са били убити от миналия октомври, включително и 60 убити от израелските сили за сигурност по време на демонстрации или военни операции.

Междувременно, комисията изрази съжалението си, че палестинските лидери „не осъждат ясно и систематично терористични атаки,“ докато хора, които са извършили актове на насилие по улиците и площадите на Палестина и Израел, продължават да са на свобода. Комисията продължава: „Палестинската власт трябва решително да се намеси и да вземе всички необходими мерки, които са в състояние да спрат подбуждането към насилие и укрепването на съществуващите усилия за борба с тероризма, включително решителното осъждане на всички действия на тероризма.“ В доклада се казва, че „факторите, които сериозно подкопават надеждите за мир, са продължаващо насилие, терористичните нападения срещу цивилни граждани и подстрекаването към насилие.“ Сред десетте препоръки на четворната комисия са искането от Израел да вдигне обсадата на Газа и призивът за връщането на силите за сигурност в ръцете  на Палестинската автономна власт, докато секторът в момента е в ръцете на ХАМАС.

Докладът допълни, че „незаконното оръжие и продължителното отсъствие на палестинското единств, както и хуманитарната ситуация на палестинците в Газа, подхранват нестабилността и пречат на усилията и, в крайна сметка, правят невъзможно достигането до решение чрез преговори.“ Докладът също така посочва, че „Четворката повтаря, че договарянето на двудържавно решение е единственият начин да се постигне траен мир и отговаря на нуждите на Израел относно сигурността и стремежите и на палестинците за независима и суверенна държава.“ Сега живеят близо 570 хиляди заселници на окупираните територии на западния бряг и Източен Йерусалим, докато ООН потвърждава, че селищата са незаконни и в противоречие с международното право. Във Вашингтон висше официално лице заяви в петък, че ако Израел и палестинските лидери не променят своите политики, те ще ликвидират последната надежда за мир въз основа на двудържавното решение. Официалното лице от Министерството на външните работи, каза при условие на анонимност: „Въпреки че лидерите на двете страни потвърждават своята подкрепа за двудържавно решение, тази възможност ще стане все по-неуловима в случай, че продължат напред с това, което правят сега.“ Той продължи, че публикуването предстоящия доклад на Четворката е възможност да се поднови мирния процес. Американското длъжностно лице заяви: „Ние сме много загрижени, че без значителни промени, решението за една държава може да се превърне в реалност и това не е от полза за нито една страна.“

Специалният пратеник на ООН за Близкия изток, Николай Младенов, заяви пред АФП в навечерието на публикуването на доклада: „Надявам се, че този доклад е предупреждение към израелските и палестинските лидери“ и допълни: „Продължителната окупацията е най-сигурният начин към катастрофа.“ Френският посланик при ООН Франсоа Дилатер обяви снощи в четвъртък, че 15-те държави-членки на Съвета за сигурност са изразили „силна подкрепа“ за предложението на Франция за провеждане на международна мирна конференция между израелци и палестинци преди края на тази година.

Снимка: AP Photo/Hadi Mizban – Иракчани палят свещи на мястото на атентата в квтартал Каррада в иракската столица