SHARE

Един олигарх спира „българското „Шарли Ебдо“, предава Balkan Insight. 

В друго издание попада историята на Иван, кандидат за кмет в българско село, който, ако бъде избран, ще приема бежанци. С това послание той се бори срещу своя опонент – изразител на ксенофобията и реториката “беше ни по-добре при комунизма”. Всичко това, заснето в документалния филм на Тонислав Христов – „Добрия пощальон“.

От Balkan Insight отразяват блокирането на първия брой на новия сатиричен вестник “Прас прес”, чиито издатели са Иван Бакалов и карикатуристите Чавдар Николов (който ежедневно публикува карикатури и за “Терминал 3”), Христо Комарницки, Алла и Чавдар Георгиеви.

Според тях голяма част от първия брой на изданието от 1 март не е бил предоставен от дистрибуторите на читателите, за това издателите “възнамеряват да продават копия на “Прас прес” директно на площад „Славейков“ в центъра на София, известно място за продажба на книги”, пише Мария Черешева за Balkan Insight.

“Други доброволци ще тръгнат по улиците на София и други градове в сряда, за да разпространят сатиричното издание, което бе сравнено с френската  публикация “Шарли Ебдо”.

“Журналистите обвиняват бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски, че de facto контролира разпространението на вестници, въпреки че е не сред обявените собственици на компанията „Национална дистрибуция”. Издателите ще сезират Комисията за защита на конкуренцията, както  и служебното правителство и президента Радев, съобщава изданието.

“Правата ни да правим бизнес и да се изразяваме  свободно бяха накърнени”, заявява Чавдар Николов, визирайки 113-ото място, което заема България в класацията на “Репортери без граници” за 2016 г.

От британския Express предават, че България, Словакия и Унгария са бесни на плана за бъдещето на ЕС на много скорости. 

След срещата  във Версай на лидерите на Германия, Италия, Испания и Франция стана ясно, че те предпочитат сценария, в който различните страни от ЕС търсят обединение в определени сфери като правилния  път напред. От британския вестник предават, че това разгневило източните държави.

“Балканските страни също критикуваха, като служебният вицепремиер на България Деница Златева заяви, че тя е твърдо против разделена Европа.

“Категорично заявяваме, че сме против създаването на т.нар. ядро и периферия в Европа”, предава британският вестник.

От гръцкия вестник “Екатимерини” разказват историята на “Българския пощальон  с благородно послание”. 

“Иван, пощальон на почти опустяло българско село на границата с Турция, се кандидатира за кмет с доста особено послание: Ако спечели, ще покани сирийски бежанци, които сега тайно преминават през селските земи, да се установят в многото опустели къщи на селото, разрушаващите се сгради и да вдъхнат нов живот на селото.

Голям Дервен (с население от 38) – познат като “Голямата порта” заради мястото си – е локацията на последния документален филм на Тонислав Христов “Добрия пощальон”, предава гръцкото издание. Филмът ще бъде излъчен на филмовия фестивал в Солун и “отразява микрокосмос на драмата, която се разгръща в Европа от началото на сирийската бежанска криза“.

“По-малко от две десетилетия след премахването на масивната ограда, създадена  да задържа хората вътре в страната, властите в бившия сателит на  Съветския съюз създават нова ограда по границата  с Турция – този път да задържат хората вътре.

Заснет в течение на местната  изборна кампания, филмът проследява Иван, добре възпитан, среброкос мъж, който живее сам, който представя своята отворена, прогресивна визия срещу ксенофобията и “беше ни по-добре при комунизма” алтернатива, налагане от неговия опонент, който прилича на вече напълно забравен холивудски актьор”, предава авторът Ван Варсендаал за гръцкото издание.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.