SHARE

Българката Симона Ролинсън е част от класацията на State Scoop за 2018 г.,  посветена на топ жените в сферата на технологиите. Редакцията на изданието подбира 50-те най-влиятелни жени в сферата, като класацията припознава тяхната целеустременост, професионализъм и използването на технологиите в сферата на публичните услуги. Всяка от жените е отговорила на четири въпроса, като целта е да бъдат споделени опитът и наблюденията на тези жени относно прогреса в тяхната сфера.

Симона Ролинсън е част от ръководството на Информационната агенция в окръга Кук, Илинойс. През 2017 г. нейният окръг е отличен в топ 5 на 10-те дигитални окръга в САЩ. Ролинсън е възпитаник на Техническия университет в София, Southern Illinois University и University of Chicago Graduate School of Business.

А ето и нейните четири отговора:

Кое е постижението от последната година, с което се гордеете най-много? 

Проектът Justice Enterprise Service Bus в окръг Кук, Илинйос, пожъна множество големи успехи тази година. Окръг Кук има няколко различни агенции, които са свързани с криминалното правосъдие, като повечето от тях се водят от независимо избрани личности с автономна власт в областта си: главен съдия, секретар, публичен защитник, щатски прокурор и шериф.
Тази йерархия е довела до един вид изолирана екосистема по отношение на технологиите и множество процеси, извършвани на хартиен носител, не са модернизирани. С въвеждането на автоматизирания процес  enterprise service bus постигнахме огромен напредък в тази област. Пуснахме автоматична система за напомняне в съдилищата, която да изпраща известия на хората, че са призовани. Автоматизирахме и базата за призовки, които се връчват от съдебните служители на шерифа и която оперира в градския затвор.

Какъв е Вашият опит като жена в сектора на технологиите? 

Израснах в страхотна среда. Българската култура отлично се справя в окуражаването на жените да се посветят на науките и технологиите. Обичам технологиите и имам нужда те да бъдат моето доживотно призвание. Чувствам, че има културна стигма в САЩ и момичетата, които са на възраст около 11-12 години, се отдръпват от науката, математиката и технологиите. Това създава пробойни, през които изтича потенциалът на жените в сферата на технологиите.

Кой е най-добрият кариерен съвет, който сте получавали някога? 
Довери се, говори ясно, преследвай целите си, осланяй се на интуицията си. Винаги се опитвайте да намерите някого, който може да бъде ваш спонсор – не се хвърляйте в дълбокото сами. Надеждата не е стратегия. И не се оставяйте да видят слабостите ви.
Бъдещ проект, за който се вълнувате, работейки в сферата на правителствените технологии? 
Всичко! В момента сме в период на ритмична еволюция благодарение на изкуствения интелект, блокчейн, прогнозните анализи и т.н. Технологиите на ниво правителство имат потенциала да променят из основи както политиката, така и различните действия по прилагането ѝ по вълнуващ, нов начин.

 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.