SHARE

„България е първа на опашката за влизането в еврозоната – но има уловка“, пише Financial Times. „След като преживя множество Грекзит заплахи и се измъкна от капана на ниския растеж, Европейската комисия иска да приветства страните извън еврозоната. България е първа на опашката, а след среща с премиера Бойко Борисов в Брюксел вчера президентът на комисията Жан-Клод Юнкер даде подкрепата си за потенциалния нов член“. На хартия нещата изглеждат добре, разказват от финансовото издание.

Но „членството в еврозоната е повече от упражнение в слагане на чавки за изпълнени икономически стойности. България е най-корумпираната държава в ЕС„, подчертава се категорично в материала. Комисията също признава, че най-голямото предизвикателство пред България са корупцията и организираната престъпност. „Приемането на България в Икономическия и валутен съюз е в противоречие на нарастващите притеснения за върховенството на закона в Полша и Малта“, категорично заключва статията.

„По време на обратното броене преди изборите в България през март 2017 всяка една партия беше проруска. Заплахи и обещания за вдигане на санкциите срещу Русия бяха основната реторика. Отказът на България да приеме предложението на Румъния за черноморски флот на НАТО даваха някакъв пълнеж на тези заплахи. Но оттогава, с формирането на новото правителство, не е имало революционен завой във външната политика на България„, пише New European. В материала се споменава за приетия тази есен доклад на Министерския съвет, в който Русия беше изведена като заплаха номер едно за вътрешната сигурност на България и за който ви разказахме тук. Статията носи заглавието „Единодушното вдигане на руските санкции от страна на България винаги е било празна заплаха„, а в нея се споменава за внимателното мълчание на ГЕРБ относно съдържанието на доклада и неговото приемане.

България и Беларус ще си сътрудничат… в областта на икономиката, образованието и технологиите. Това заявява Беларуската телеграфна агенция, цитирайки заместник-министъра на външните работи Олег Кравченко. Заместник-министърът на икономиката на Република България Александър Манолев подписа заедно с него Протокол от седмото заседание на Българско-беларуската междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. „По време на сесията направихме оценка на прогреса относно прилагането на по-рано приети решения и говорихме за широк кръг проблеми, включително сътрудничеството на индустрията и земеделието, инвестициите, образованието, науката и туризма. Има взаимен интерес към развитието и засилването на двустранните връзки в различни сфери на съдействие“, заяви Кравченко.

SeeNews пък съобщава, че приходите от туризъм са се покачили с 4.5% през септември и достигайки сума от 152.6 милиона лева, като се позовава на информация, дадена от НСИ. Нощувките са скочили с 0.5% в сравнение с миналата година.

„България нанася удар на Русия относно спасяване на жертви по време на войната“, пише the Jewish Chronicle. „Българското външно министерство заяви, че: „Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България“, цитират от еврейската медия позицията на МВнР, като изтъкват, че българите се гордеят с ролята на страната си в решението да спаси евреите от лагерите на смъртта. „Натиск над Борис III, царя на България, която тогава е съюзник на нацистите, от страна на политици и Българската православна църква провокират решението му да откаже депортирането на евреите към лагерите през 1943 г.“

Българските продуценти и режисьори Мина Милева и Весела Казакова от Activist38 са спечелили наградата coco Post Pitch Award на стойност 25 хил. евро за проекта си на име Cat in the Wall. Милева казва пред filmneweurope.com, че наградата е изключително важна за техния проект. Продукцията разказва историята на емигрирала българска майка, а действието се развива във Великобритания. Честито!

Снимка:

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.