SHARE

Нормализиране на национализма по време на европредседателството, тайни гласувания и потенциални нови глоби от страна на Европейската комисия за България – нищо ново в образа на България в световните медии тази седмица. 

На България предстои сблъсък с ЕС относно газовия монопол, пише Георги Готев за Euractiv.com. На засекретена среща тази събота, 24 ноември, парламентът решава да не припознае позициите на ЕК относно злоупотребата и енергийния газов монопол на пазара от страна на Българския енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Холдингът е затънал в дългове за милиони евро към държавата, а БЕХ е основан от премиера тогава Сергей Станишев с цел да субсидира държавни компании, които са на загуба.

Българската позиция отказва да припознае нарушенията и няма да поеме отговорност за тях, включително и лице в лице с вероятна глоба за милиони евро. Случаят срещу България включва оплакване от страна на частната компания „Овергаз“.

„Връзката между „Овергаз“ и държавните газови предприятия е сложна. През 2010 г. „Булгартрансгаз“ блокира достъпа на „Овергаз“ до газовата мрежа. Вследствие на това от компанията подават оплакване до Европейската комисия, която през 2011 г. предприе действия срещу няколко български газови компании като част от разследване на нарушаването на антитръстови правила. То е част от друго разследване срещу „Газпром“, което продължава и в момента“, посочват от изданието.

 

„Въпреки че екзистенциалната криза на ЕС изглежда е свършила, блокът е изгубил кохезията на ценностите си. С една дума, националистите се върнаха в играта. Това е очевидно в една от по-малко познатите европейски държави: България, където антимигрантски и проруски националисти управляват в коалиция с консерваторите . През 2000 г. други европейски държави наложиха санкции на Австрия заради това, че си позволи да има правителство, съставено от националисти.“

„Не само че на България не бяха наложени никакви подобни стигми или санкции, но и тя застава начело на председателството на Съвета на ЕС през първата половина от 2018 г., а българските националисти ще водят срещи с европейски министри. Тези националистически министри ще се радват на припознаването и помпозността на целия дипломатически протокол. Това е ясен знак как ценностите и идеологическата кохезия на Европа се е отдалечила от това, което бе преди две декади“, казват от Social Europe, където може да прочетете повече по въпроса. 

„Българската и Македонската православна църква се сближават все повече въпреки трънливата си история“, пише Voice of America. Според изданието Българската православна църква прави стъпки към признаване на македонския си еквивалент – сближаване, което е ехо на затоплянето на политическите взаимоотношения между двете балкански съседки, разказват от изданието, позовавайки се на информация от Reuters.

„Този акт обаче няма да бъде добре приет от православните църкви на Сърбия и Гърция – регион, където религиозната идентичност често се свързва с националистически страсти и политика. Македонската православна църква е формирана по времето на комунистическа Югославия, но никога не е била призната от други църкви поради дълъг спор за това дали тя е независима от Сръбската православна църква, с която са били свързани.“

Да бъдеш пилигрим в Рилския манастир – това е историята на един роден в Америка израелски автор, който пътува и описва приключенията си. Елис Шуман разказва за сгушилия се в планинската гора южно от София манастир, който описва като най-популярната българска туристическа дестинация. Най-големият източноправославен манастир в страната е познат като „Йерусалимът на България“, казва авторът.

„Със съпругата ми посетихме Рилския манастир няколко пъти, тръгвайки с кола от София, заедно с гостите ни от чужбина. Манастирът ме впечатли до такава степен, че му посветих ключова сцена от романа си. Вървейки пред арките на входа, очите ви се отварят широко с изумление.“ Цялата история на Шуман за Huffington Post може да откриете тук. 

България и Кипър ще си сътрудничат все по-близко, пише Cyprus Mail Online. Този понеделник президентите на Кипър и България са обсъдили подсилване на двустранните отношения, особено в областта на мореплаването, туризма и образованието. Румен Радев е бил на двудневна официална визита в Кипър, където е изразил позицията на възхищение към опитите на Кипър да внесе мир в Близкия изток и Средиземноморието чрез кооперация със съседни държави.

Какво може да си купите за 50 хил. евро в България, питат The Irish Times? Прекрасен тристаен апартамент във Варна, в Бяла. С басейн, тераса и не на последно място – паркинг място. А какво може да получите за същата сума във Франция и Испания? Прочетете и ще разберете.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.