SHARE

България е в политическа криза. Нека да видим какво се случва във всички ключови институции на върха.

При президента най-висшият политически орган в държавата – Консултативният съвет по национална сигурност, безпрецедентно се провали, като официално причината е загуба на кворум. Сега се замислете какво означава това? Румен Радев е напълно фалирал политически и не може да събере “силните” хора на деня, които реално управляват държавата, за да употреби един от основните си инструменти да налага дневен ред. В същото време той търпи критика от свои, че не е “техен”, а с началника на кабинета му и неговия нерегламентиран достъп до държавните тайни се занимават, не се знае точно колко, служби за сигурност у нас и по света.

Налице е и челен сблъсък между президент и премиер за това кои изтребители да бъдат закупени, а Народното събрание “разследва” президента за действията на служебното му правителство.

В правителството управляващото мнозинство се дистанцира от своя коалиционен партньор и вицепремиер, докато той поставя ултиматуми на медии от официалния сайт на Министерски съвет. В същото време депутат от гражданската квота на партията, от когото ГЕРБ също се разграничи, подаде оставка за аналогично поведение в контекста на медиите. Всичко това, докато тече друг скандал, този с Делян Добрев. От него стана ясно, че управлявощото мнозинство е уязвимо, въпреки че неговият човек получи неочакваната защита от КРИБ и собственика на “Лукойл” Валентин Златев.

Някой клати стабилността в държавата, но на международния фронт всичко е стабилно, ще кажете, като цитирате премиера. Да видим.

Чужди медии започнаха да критикуват предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС заради наличието на фашисти в управлението в лицето на „Обединени патриоти“, които в качеството си на министри ще ръководят заседания на Съвета. Еврокомисар заяви, че това е “абсолютно недопустимо”.

Дали Европа ще се чувства комфортно, ако покаже, че легитимира крайнодесни националисти в ръководството на европейските институции, особено на фона на задаващите се европейски парламентарни избори през 2019 г.?

Междувременно растат и скандалите около ремонта по случай председателството – този на НДК и неговия бивш директор Мирослав Боршош, на когото му бе повдигнато обвинение от антикорупционното звено на прокуратурата. Ами ако се окаже, че строителните дейности не успеят да приключат?

Отделно от това в коалицията вече се очертава сблъсък между проруското крило на патриотите в лицето на втория по рейтинг политик и вицепремиер – агент Иван Каракачанов, който си настоява за ремонта на старите руски МИГ-ове и ГЕРБ по темата за изтребителите. 

Не можем да подминем и протестите под прозорците на властта. Колкото повече време минава, толкова повече правителството тотално се проваля в действията си по казуса “Емко” и това става все по-видимо.

Дотук видяхме кризи във всички ключови звена на управлението на държавата. Остана да надникнем във върховния орган на независимата съдебна власт. О, и там имаме скандал!

Още от самото начало на новия Висш съдебен съвет му бе прехвърлена криза от предишния. Отказът на Румен Радев да назначи председател на Върховния административен съд сега задължава новия ВСС да започне процедурата отначало. Преизбирането на злополучния Георги Чолаков може и да не мине толкова лесно, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов издигна нова номинация.

Ако вземем вкупом всички тези процеси, то излиза, че на всички нива и в трите власти държавата е блокирана от вътрешнополитическа криза.

До какво ще доведе тя?

SHARE