SHARE

Въпреките непрестанната реторика от български политици, че санкциите трябва да отпаднат, защото вредят на българския бизнес, то това се оказва напълно невярно.

Има няколко страни, които всъщност са печеливши по отношение на износа на стоки за Русия от началото на годината, пише Франческо Гюмели за EU Observer.

„Например България почти е удвоила износа си за Русия (повече от 96%), Ирландия е почувствала 43% увеличение, а Латвия от 37%“, пише Гюмели.

„Данните на Евростат за първите седем месеца на годината показват, че спадът [в търговията] е спрял и всъщност тенденцията се обръща с очаквано увеличение на 20% до края на годината в сравнение с 2016 г.“

Всъщност въпреки санкциите европейският износ за Русия успешно се завръща и България е най-печеливша от това.

 

И преди тази нова тенденция България бе една от най-слабо засегнатите страни от санкциите с Русия.  Абсолютната стойност на намалението на износа към Русия до 2016 г. бе пренебрежимо малките 0,6%.
В същото време наложените заради незаконното анексиране на Крим санкции сериозно удрят руската икономика, като за последните 3 г. БВП на Русия се е стопил с $1 трлн., или почти наполовина, като между 20-25% от спада в БВП на Русия се дължи на руските санкции според изследване на руските икономисти Евсей Гурвич и Илия Прилепский

Тази седмица от „Независимая газета“ публикуваха проучване, че заради ниските си заплати и монополните цени руснаците харчат все повече за храна, като за пет години делът на семейните разходи за храна в структурата на потреблението е нараснал от 28,1 на 32,3 процента, съобщава Offnews.

Изводът – санкциите работят и те оказват огромен натиск върху режима на Путин заради нарушенията на международното право и агресията му.

Те обаче имат минимален отрицателен ефект върху българския бизнес и в момента той е най-печеливш от нарастващия отново износ към Русия.

Не така стоят нещата за руския износ към Европа и особено засегнати от това са именно обвързаните с Русия компании в страната.

Когато българските политици говорят, че санкциите срещу Русия вредят – те имат предвид, че те сериозно вредят на режима на Кремъл и на неговите проксита у нас. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.