SHARE

По случай 20-годишнината от смъртта на принцеса Даяна на Острова Channel 4 ще излъчи в документален филм лични видеозаписи, на които принцесата говори за интимните си отношения с принц Чарлз и признава за това, че на 24-годишна възраст – вече женена и част от кралското семейство – се е влюбила и е искала да напусне Чарлз. Близките на принцесата водят люта битка записите да не бъдат показани в национален ефир – не само защото биха наранили двамата ѝ синове, но и поради изключително личния характер на материала, който те определят като част от терапия, провеждана от Даяна.

Записите са направени през 1993 г. заедно с треньора на Даяна по публична реч – Питър Сетелън, който ѝ помага да подобри способностите си, за да може да говори по тежки и значими проблеми, като например вируса на СПИН. “Това, което тя правеше, беше като терапия“, казва нейната близка приятелка Роза Монктън. “Бях около нея по това време. Бе много подло от негова страна да задава тези подвеждащи въпроси и изключително наивно от нейна да се съгласи да го направи, но това беше като терапия и терапията трябва да остане нещо лично.” Документалният филм, от който са част записите, се казва „Даяна: С нейните собствени думи“ и е предизвикал загриженост във високите кръгове във Великобритания, тъй като съдържанието му е чувствително и може да повлияе на честването на 20-годишнината от смъртта на принцесата.

„Той [Чарлз – бел.ред.] беше като лош обрив“, заявява Даяна в записите. „Направо ми налетя и си помислих – гадост. Когато се наведе над мен и започна да ме целува и всичко, си помислих: уф, хората не правят така.“ Тя заявява, че интимните отношения в двойката се свеждат до един път на три месеца, а неприязънта й към Чарлз е очевидна в разказите и за това как на въпрос в интервю влюбен ли е той отговаря „да – каквото и да значи влюбен“.

Не само Монктън протестира срещу публикуването на материалите – братът на Даяна Ърл Спенсър също оказва натиск върху телевизията. Според близките на принцесата публикуването на записите ще бъде изключително натрапване в личното й пространство, което те определят като непростимо. От своя страна от телевизията определят съдържанието на записите като „важен исторически източник“, а те никога не са излъчвани по британската телевизия. Откъси от тях са се появявали в САЩ, където са закупени през 2004 от NBC.

„Съдържанието на записите е предмет на публична собственост и осигурява уникален поглед върху подготовката на Даяна за това да придобие свой публичен глас и да разкаже своята история […]. Уникалният портрет на Даяна й дава глас и я поставя на преден план и в центъра във време, в което нацията ще разсъждава над живота и смъртта ѝ.

20 години след катастрофата и трагичната смърт на Даяна енигматичният ѝ образ изглежда е на път да бъде поставен под въпрос. И може би това е краят на идеализираната от едно цяло поколение принцеса. И началото на новата Даяна – конфликтен образ, събиращ в себе си невероятна доброта и чисто човешки противоречия. Със своя глас, със свои думи. Най-сетне свободна.

Снимка: Vanity Fair 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.