SHARE

Започваме с новината, която бе първа и по нашите ширини, а именно, че “Търсещият убежище сириец, който се взриви в Ансбах и рани 15 души, е трябвало да бъде депортиран в България” както предава и британския в-к Independent.

„В момента сирийците не могат да бъдат депортирани в Сирия, но това не значи, че не могат да бъдат депортирани изобщо“, заявява говорителят на немското МВР. „Сириецът в Ансбах бе изправен пред депортация в България” предават повечето световни издания и разясняват причината за това. А именно, че терористът е поискал убежище първо в България. На 13 юли му е било казано, че предстои да бъде депортиран, което очевидно е ускорило и последващите му действия, предава New York Post.

 

Дилеми с Русия

Тази седмица бе публикуван анализ на геополическата ориентация на България от Центъра за анализ на европейските политики, със заглавие “Българската черноморска дилема” и автор Маргарита Асенова.

“За страна, на която цялата източна граница е застрашена от рисковете на увеличаващата се руска милитаризация на Черно море, България изглежда, че по-малко се притеснява от потенциална руска агресия, отколкото от това да ядоса Москва като се включи към отбранителните усилия на другите членки на НАТО.”, започва анализът.

В статията се подчертава, че не цялото политическо ръководство на България поддържа такива позиции и се припомня ролята на Росен Плевнелиев, който “разбира опасностите от нарастващата военна мощ на Русия в Черно море”. Но материалът се концентрира върху Борисов, който “е уплашен, че Москва може да отвърне с агресия” ако София подкрепи инициативите на НАТО в региона. Българският премиер също така се опитва да “ухажва проруските общества в България преди президентските избори. Те включват разнообразни русофилски организации и националистически формации; сдружения на бивши военни (някой от тях въоръжени и действащи като граждански отряди); Българската православна църква; голямото руско енергиено лоби; и политици с бизнес интереси в Москва”.

В анализа просторно се изреждат и приключенията на БСП на партийния конгрес на Единна Русия. Но заключението е, че предвид нестабилната ситуация на Балканите – общи действия на страните от НАТО могат да бъдат от съществено значение. За съжаление, позицията на България и събитията след неуспешния преврат в Турция ще усложнят неимоверно подобен сценарии.

Друга тема свързана с Русия, която бе отразена в световните медии, е, че “България обяви руските нарушения на въздушното пространство за “провокация”. Новината намери място в Huffington post и редица рускоезични издания. Военният министър Николай Ненчев заяви пред Нова ТВ, че само за последния месец руски самолети са навлизали на българска територия четири пъти, а след това уточни във вторник българското министертво на отбраната уточни, че не търси конфронтация с когото и да било, но продължи да настоява, че има „случаи на неспазване на международните правила“.

„Техните датчици не бяха включени и не предаваха своите летателни планове. Също така имаше случаи на полети без отличителни белези“, заявиха от българска страна, предава „Ройтерс“.

По този повод от Ройтерс напомнят, че България е бивша комунистическа държава, която е напълно зависима от енергийната политика на Русия и много българи чувстват дълбока привързаност към Москва.

Тази новина провокира незабавната реакция на Русия, която обяви през своето пропагандно издание “Спутник”, че “Москва отрича българските твърдения за нарушаване на въздушното пространство на НАТО от руски самолети

 

Дилеми с Турция

България се опасява от наплив на бежанци след неуспешния преврат в Турция, предава френското издание Ouest-France.

Изданието предава, че Борисов ще се срещне с турския президент Ердоган на 24 август, но премиерът вече е направил критики към властите в Анкара: “Не разбираме причините за задържането на журналисти, съдии и учители” е казал българският премиер. Изданието не пропуска да отбележи, че страната ни е приела 14 000 мигранти за първите шест месеца на годината” и 21 000 през първото полугодие на 2015. Но “малцина от тях искат да останат в най-бедната страна на Европейския съюз и предпочитат да продължат да пътуват към места като Германия и Швеция.”

По същата тема, от Ройтерс напомнят, че България се подготвя за мигрантска вълна след проваления атентант в Турция.

В западни пропагандни издания също така се появиха изказвания на бизнесменът Васил Василев (известен в някои архиви като агент “Паскал” или агент “Бобев”), който също така  е председател на общобългарския комитет “Васил Левски” (инициатори на “превъзходния” филм “Дякон Левски”. Въпросният агент “Паскал” е призовал всички балкански страни да се “обединят срещу потенциално турско нападение” и се притеснява, че мигрантската вълна “на практика са някакъв вид башибозуци, които ще направят същото каквото една военна операция.”

Изданието е пропагандно насочено и води кампания срещу кандидата за президент на САЩ Хилъри Клинтън като дори критикува мъжът и бивш президент на САЩ Бил Клинтън за това, че е осъдил антиимигрантските настроения в Унгрария и Полша без да вземе предвид тяхната дълголетна история, която е свързана с масовата имиграция.

Дилеми с Европа

България ще срещне трудности с по-ранното председателство на ЕС се казва в Balkan Insight. Поради факта, че британците взеха решение на напуснат ЕС на референдум, техният министър-председател Тереза Мей реши да оттегли страната от ротационното председателство на ЕС през втората половина на 2017г. Ротационното председателство се занимава основно със задвижването на европейското законодателство през институциите на ЕС.  След решението на Британия най-вероятният сценарии е България да поеме позицията шест месеца по-рано от предвиденото – т.е. в началото на 2018 – това “поставя България пред изпитанието да ръководи Европейския съвет за първи път преждевременно и в турбулентни времена” пише Balkan Insight.“Някои анализатори са изразили съмнение за готовността на България за поеме председателството на ЕС, въпреки че правителството е стартирало национален координационен механизъм” се казва в статията.

От изданието напомнят, че все още не е взето решение за изместването на ротационните председателства с шест месеца назад, но това за момента е най-вероятния сценарии.

“Защо да инвестираме в България?” пита френското издание Les Echos. “Десет години след като се присъедини към Европейския съюз, България e пазар със силен потенциал, който остава неразкрит за френските компании.” започва статията на Десислава Задгорска.

В статията са описани възможностите, които предлага българския пазар в множество сектори, както и са споменати многото положителни характеристики на страната – ниски данъци, члентво в ЕС, НАТО и поддържането на валутен борд, както и стратегическата географска локация на страната.

От това, обаче, не са се възползвали френските инвеститори, които са на 10-то място по чуждестранни инвестиици в България, далеч зад страни като Нидерландия, Австрия и Гърция.

Според авторката нежеланието на френските инвеститори, от една страна, се дължи на непознаването на пазара, но от друга, на недоверието в институциите и в съдебната система на България.

Образът на България в Китай и Америка

В американското издание Cape God Times споменават, че българин е бил задържан с фалшива бомба след обир на банка в Провинстаун, Масачузетс.Мъжът е бил арестуван след като е обрал 100 000 щ.д. Полицията открива у него фалшиви експлозиви, с които е сплашвал персонала на банката.

Китайската компания CITIC е обмисля производството на кормила в България, съобщават от българското правителство. От компанията обмислят инвестиции в страната в размер на два милиарда евро, а от Ройтерс напомнят, че България е най-бедната държава на ЕС и сериозно се нуждае от нови преки чуждестранни инвестиции, които са спаднали значително след световната финансова криза на нива от 1 милиард – 1,6 милиарда евро.

Спадът на чуждестранните инвестиции е и един от факторите за това рейтинговата агенция “Фич” да намали кредитния рейтинг на страната от BBB на BBB-. но подчертават, че перспективата е стабилна.

И завършваме отново с новина попаднала в полезрението на Ройтерс. От агенцията съобщават за рекордния брой умрели делфини, които са открити насред българското черноморие. Причината за смърта все още не е изяснена, но премиерът Бойко Борисов е свикал специална среща с организациите по опазване на биоразнообразието. Премиерът също така е съобщил в своя фейсбук профил, че ще се взимат мерки за забрана на риболова на места, в които има защитени видове.

 

SHARE