SHARE

Въпреки че съм баща от малко повече от седмица, мислите ми все по-често са насочени към уроците, на които ще науча сина си. Сигурно те са сред най-трудните неща в това да си родител. Вероятно с всеки от съветите, които дава на останалите, човек изпитва и някакъв момент на несигурност – няма универсални постулати, нали така? А какво се случва, когато трябва да се изправиш пред цял випуск абсолвенти и в 10 минути да им кажеш как да живеят живота си по-добре? Налагало ми се е и вярвайте ми, няма как!

Но, разбира се, този текст не е за мен, а за Дж. К. Роулинг и нейната реч пред випускниците в Харвард през 2008 г. Тя бе публикувана няколко години по-късно в чудесно издание с изящна типография под името „Много хубав живот“ (изд. „Егмонт България“), а сега я виждаме и на български. Е, твърде е вероятно през изминалото цяло десетилетие вече да сте гледали речта за важността на това да можеш да се надигнеш след падането, за голямото значение на въображението, за огромната грешка да правиш компромиси със себе си, за изправянето очи в очи с провала, за силата на добротата, за нуждата от верни приятели…


Всичко изброено е важно, всичко заслужава поне година размишления, но си представете каква е отговорността да го вкараш в 10 минути… Аз лично си отбелязах с предимство параграфа за живота в бедност и справянето с нея:

„Аз знам какво е да живееш в бедно семейство и не мисля, че бедността възвисява. Тя поражда страх, стрес, а понякога и депресия.“

„Много хубав живот“ е книжка за бавно четене. Макар да е само 80 страници с минимално количество текст върху всяка от тях, спирайте се колкото може по-често и размишлявайте. Не пропускайте да се насладите и на чудесните визуализации, които съпровождат и буквално обогатяват речта.

Това е издание с послание. Можете да го купите на приятел, за да му припомняте, че винаги сте насреща. Можете да го препрочитате и с любимия човек, докато правите планове как да извървите общия си път напред. Можете да го купите на себе си, за да си припомняте колко е важно да не се отказвате от мечтите си.

Текстът е препубликуван от най-голямата българска онлайн медия за книги и четене – Аз чета

SHARE
Журналист по образование и специалист по връзки с обществеността по професия. Създател на най-големия сайт за книги и четене в България - AzCheta.com, и преподавател по LinkedIn в Нов български университет.