SHARE

Казусът с качеството на българските храни, културното лице на София и България като предпочитана дестинация за британските студенти по медицина – в тези разнородни теми намира място България в световните медии тази седмица.

„Защо България обучава лекари за Великобритания“ – питат от BBC.  Материалът е кратък едноминутен разказ на студентката Зарина Брейди, която е дошла да учи в Медицинския университет във Варна, след като не е успяла да се класира в изключително конкурентните британски медицински университети. Брейди казва, че образованието в България е подобно на това на Острова и добавя, че „дори да нямате необходимите оценки, пак имате шанс“.  Според нея България има какво да предложи – тя изброява плажовете, както и клуба по футбол. Видеото изтъква като друго предимство ниската цена на битови разходи като наем, храна и др. Като предизвикателство тя посочва усвояването на български език. В заключителната част се казва, че Великобритания вероятно ще наложи критерии за оценяване на лекарите, учили в ЕС, след официалното напускане на съюза през 2019 г.

Друга статия на изданието посочва, че агенции са изпратили над 1500 студенти в България и Румъния само през изминалата година, като се очаква този брой да нарасне. Агенциите се наемат с това да осигурят необходимите документи на студентите, както и да им намерят жилища. Румъния, Унгария, Полша и Чешката република са най-желаните дестинации за студентите през последните години.

Относно загрижеността за факта, че британските студенти идват заради слаби оценки, проф. Албена Керековска от МУ – Варна, е цитирана от изданието: „Младите хора, които идват тук, са изключително мотивирани. Имаме процедура по прием, регулирана от държавата, и кандидат-студентите минават през входни тестове по биология и химия, за да учат при нас.“

България ще сезира Европейския съюз за разлика в качеството на идентични хранителни продукти, продавани в Източна и Западна Европа, предава euronews.  „Чешката република, Словакия, Полша и Унгария критикуваха международни компании по-рано тази година за това, което министрите на земеделието определят като двойни стандарти за качеството на храните, продавани на източноевропейски потребители“, пишат от изданието.

„И сега българските официални лица откриха подобни несъответствия и заедно с Вишеградската група се заклеха да отправят въпроса към Европейския съюз.“

Изданието разказва за българския министър на земеделието Румен Порожанов, който твърди, че лабораторни тестове са открили разлики в 7 от общо 31 продукта, продавани в България, Австрия и Германия. Експертите са открили, че 16 от тестваните продукти се продават на по-високи цени, отколкото в останалите държави от ЕС.

„Европейският съюз позволява на международните хранителни компании да продават продукти от идентични марки с различен състав, стига това да присъства като информация на етикетите и да отговаря на стандартите за сигурност. От международните хранителни компании казват, че разликите в състава на храните са базирани на регионални рецепти и вкусови предпочитания“, заключват от изданието. Повече за „фрапиращите разлики“ в цените може да прочетете тук. 

За „Малкия сезон“ на „Сфумато“ разказва френският блог Mediapart.
„От няколко години в София театър „Сфумато“ предлага в края на юни един вид антифестивал, който се казва „Малкия сезон“. По време на десетина дни, тази година от 26 юни до 5 юли, има спектакли, концерти и прожекции на филми, някои от които никога не са показвани преди. Тези прояви имат една особеност – те не са селектирани от режисьори или други лица. Всеки идва и се записва. И така двамата директори на „Сфумато“, Маргарита Младенова и Иван Добчев, разглеждат предложенията и избират едно или две, на които ще бъдат дадени ресурсите за участие в сезона, който предстои“, разказват те.

Авторите ласкаво наричат фестивала „български оазис“, който е „в сърцето на столицата“. Повече за фестивала може да научите тук.  

Гимназисти от Филипините печелят медали на олимпиада по математика в България, пише abc-cbn news.  Винсент дела Круз от математическата гимназия във Венецуела и Брайс Айнсли Санчез от Грейс Крисчън Колидж печелят сребърни медали за Филипините на 21-вата балканска математическа олимпиада, която се проведе във Варна, България. В олимпиадата са участвали ученици от Албания, Босна и Херцеговина, Кипър, Гърция, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония, Турция, България, Франция, Казахстан, Саудитска Арабия, Таджикистан и Туркменистан.

Снимка: МУ – Варна 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.