SHARE

В неделя сръбският социален министър Александър Вулин открито обвини България, че държавата не си охранява границите.

„В случая ние имаме страна-членка на ЕС – България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака”, предава думите му информационна агенция БЕТА.

От българското правителство отричат обвиненията. До момента единствените изнесени данни за охраната на българо-сръбската граница бяха представени от сръбската неправителствена организация Info Park във вторник. От НПО-то твърдят, че между 50 и 300 души на ден преминават нелегално от България за Сърбия.

Македония

По отношение на бежанската вълна, Македония от своя страна изпрати допълнителна охрана на границата си с Гърция. Но в страната евентуалната нова мигрантска вълна далеч не е най-сериозният проблем.

Тази сряда се проведе поредния кръг от преговорите между основните политически партии в страната – ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА. Първото, което се разбра преди още срещата да е приключила е, че партиите са започнали да се обвиняват една друга за ситуацията в страната и няма да могат окончателно да решат кога да са следващите избори.

В края на деня, домакинът на срещата – американският посланик Джес Бейли – обяви, че партиите са постигнали съгласие да се съберат отново в края на август, за да насрочат дата за изборите. Въпреки това, страните са се споразумяли за изчистването на избирателните списъци, мандата на служебното правителство и реформи в избирателната система, с които да гарантират справедливо провеждане на изборите. Според постигнатото съгласие служебното правителство ще бъде съставено 100 дни преди датата на изборите.

Босна и Херцеговина

И в Босна и Херцеговина има проблем с обществените радио и телевизия. Служителите в обществените медии са недоволни, че босненският парламент не успя да приеме реформи за промяна на начина им на финансиране. От медиите искат промяна на съотношението между държавно финансиране, зрителски такси и реклама, защото, според тях, в настоящия си вид медиите не могат да бъдат издържани. От ръководството заплашват, че ако реформата не бъде приета, медиите ще прекратят своята дейност.

Друга новина идва от Република Сръбска. Народното събрание на автономната област прие на 25 септември да бъде проведен референдум за това да се обяви ли 9 януари за “Ден на Република Сръбска”. Датата е спорна, тъй като миналата година Конституционния съд на Босна и Херцеговина определи празника за противоконституционен, защото създава дискриминация на етническа основа.

Албания

Страната върви към предсрочни избори, тъй като политическите партии не могат да постигнат съгласие за провеждането на съдебна реформа. Дипломатите от САЩ и ЕС настояват страната да приеме пакет от реформи, който ще отпуши чуждестранните инвестиции към страната. Гласуването на реформата е насрочено за 21 юли и ако бъде приета, международни наблюдатели ще могат да участват в процеса на оценка на кандидатите за върховните съдилища.

От опозиционната демократическа партия намират това за “нарушаване на суверенитета” на страната, но анализатори смятат, че навярно опозицията иска да постави под въпрос съществуването на правителството, ако то не може да приеме реформата и така да предизвика нови избори.

Гърция

Лятото в Гърция винаги е обвързано с финансовите задължения на страната. Този път историята е с успешен завършек. Гърция е върнала 2,64 млрд. евро на Европейската централна банка и други централни банки от Еврозоната, предава “Ройтерс”. Сумата представлява едно от най-големите задължения на Гърция за тази година и след като миналия месец Атина получи европейски помощи в размер на 7,5 млрд. евро, тя съумя да ги изплати. Така окончателно се разбра, че тази година не ни очаква нова драма около гръцката дългова криза.

Друга новина от страната е, че изпълнителният директор на Банка Пиреус Михалис Салас ще подаде своята оставка по лични причини, предава Екатимерини. През 1991 г. Салас става директор на банката, която дотогава е част от публичния сектор на държавата.

Правителството на южната ни съседка също така иска да затвори три четвърти от гръцките центрове за прием на мигранти до септември

Към настоящия момент, 56 000 мигранти са в страната и очакват молбите им за убежище да бъдат разгледани. Правителството на Ципрас твърди, че целта е да компенсират по-малкия брой центрове с по-добри условия в тях като електричество и течаща вода. В страната има 42 места за прием на лица, които търсят убежище.