SHARE

Румъния

На 18 август се появи ексклузивна новина в специализираното издание за европейска политика EurActiv, че Съединените щати са започнали да прехвърлят ядрения си арсенал от Турция в Румъния. Причината са влошилите се отношения между Вашингтон и Анкара. До момента новината не е потвърдена от правителствата на Турция, Румъния или САЩ.

През седмицата също така се поява репортаж на британската телевизия Sky за незаконен трафик на оръжия за Близкия изток, който минава през балканските страни. Според румънските власти репортажа на Sky не представя достоверно информацията, от румънската прокуратура обявиха, че ще разследват случая. По този повод премиерът на Румъния Дачан Чолош заяви в twitter: Това е недопустимо, никой не може да очерня държава без доказателства.”

Очаква се, следващата седмица румънският министър-председател да отиде на посещение в Молдова. На 25 август той ще се срещне в Кишинев с молдовския си колега Павел Филип.

В последните месеци отново се заговори за обединение на Молдова и Румъния, но засега не са предприети съществени стъпки по този въпрос. Междувременно молдовският премиер призова Запада да му помогне срещу руската пропаганда в страната. В свой апел към Вашингтон и европейските столици той заяви, че Москва застрашава “прехода от няколко десетилетия от комунизъм към свободна пазарна демокрация”.

Турция

Броят на отстранените от работа и уволнените в Турция след опита за военен преврат е 81 494 души, заяви премиера на страната Бинали Йълдъръм. По думите му в тази бройка влизат съдии, военнослужещи и държавни служители.

В последните дни турската власт започна и преследване срещу турските бизнесмени. Прокурори са издали 187 заповеди за арест, като голяма част от тях са срещу едри бизнесмени и ръководството на големи предприятия в страната.

Междувременно продължава влошаването на отношенията на Турция със Запада. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу обвини Европейския съюз в „унижаване“ на Анкара и повтори искането на своето правителство за отмяна на визите срещу спирането на мигрантския поток. 

В интервю за немския в-к Bild той постави ултиматум на Европейския съюз да въведе безвизов режим за турците до октомври, в противен случай споразумението за бежанците между ЕС и Анкара може да бъде прекратено.

Турция също така обвини Германия, че нейното правителството се опитва да “отслаби Турция”. Изявленията дойдоха, след като в общественото пространство изтече документ на германското външно министерство, в който Анакара е определена за “бастион за близкоизточните терористични групировки”. Турското правителство е готово да се обърне към Федералния съд на Германия заради използваните думи в изтеклия конфиденциален документ.

На фона на ситуацията вицепрезидентът на Съединените американски щати Джо Байдън ще направи посещение в Турция на 24 август. На същата дата се очакваше да се проведе и разговор между Ердоган и Бойко Борисов. До момента не е пристигнала информация дали срещата с българския премиер не е отложена.

Междувременно, Конституционния съд на Турция постанови, че не всеки сексуален акт с деца под 15 годишна възраст е наказуем. Решението предизвика вълна от критики сред академичната общност и организациите, защитаващи правата на жените. Според тях промените ще доведат до безнаказаност на малтретирането на деца, съобщава турският в-к “Хюриет”.

Решението на Конституционният съд предизвика и негативна реакция от европейски дипломати. Шведският посланик и австрийски chargé d’affaires бяха привикани за обяснения в Анкара.

Друга важна новина за страната е, че Иран се е превърнал във втория най-голям доставчик на газ за Турция, показват правителствени данни. С оглед на свободата на Иран да изнася големи количества газ и големите добиви от находището „Южен Парс“, доставките на чиста енергия за Турция са се покачили с около 8.8%, достигайки общо на 518 млн. куб. метра.

Сърбия

Сърбия и Русия ще провеждат заедно военни учения. За сега са предвидени две учения „Славянско братство 2016“, което ще започне през септември и „Барс“, което е планирано за октомври месец тази година, съобщават от сръбското министерството на отбраната.

Изявлението идва след като руският военен министър Сергей Шойгу обсъди със сръбския си колега Зоран Джорджевич перспективите на военно-техническото сътрудничество между двете страни. Сръбският министър е отбелязал, че отношенията между Белград и Москва „никога не са били по-добри от сега“.

Учението „Славянско братство 2016“ ще се проведе в Сърбия и ще продължи до октомври, като в него може да се включат и войски от Беларус.

Междувременно едно от първите решения на новото правителство на Сърбия е да се увеличат цените на пътните такси с 10 на сто. 

Според изчисленията на правителството увеличението ще влее в хазната 1,8 млрд. динара, които ще бъдат използвани за подобряване на състоянието на пътната мрежа в страната.

С оглед на нарастващите притеснения за нова мигрантска вълна, Австрия ще окаже помощ на Сърбия за охраната на националните й граници. Това стана ясно, след като миналия петък сръбският министър-председател Александър Вучич се срещна с канцлера Кристиан Керн във Виена.

В начинанието ще се включат и представители на неправителствени организации, които ще следят за спазването на човешките права. Полицейски служители обаче няма да бъдат изпращани в Сърбия.

„В момента въпросът за участието на трета страна, Беларус, все още се решава“, заяви руският майор-генерал Александър Вязников.

Македония

Кризата с големите наводнения в страната е овладяна, съобщиха македонските власти. Редица европейски държави, включително и България, изпратиха финансова и техническа помощ на Скопие.  Европейският съюз отпусна на Македония 150 хил. евро за справяне с последиците от наводненията. В следващите месеци от Брюксел ще отпуснат и допълнителни средства за конкретни програми за справяне със ситуацията.

Същевременно Албания и Македония постигнаха съгласие строежът на 400 kV електрическа линия между двете страни да започне през първата половина на 2017 г.

Правителството на Албания наскоро подписа споразумение с Германия на стойност 30 млн. евро, за да финансира първата фаза на изграждането на високо волтовата електрическа линия. Очаква се строежът да продължи около три години, а самата линия ще започне работа в началото на 2020 г.,предава агенция “Фокус”.

Гърция

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас отрече спекулациите, че страната върви към предсрочни избори. Спекулациите, всъщност, започнаха от него, след като той настоя Атина да иска опростените военни репарации от Германия. Тези му коментари предизвикаха съмнение, че Ципрас отново ще предизвика международен скандал и ще откаже да изпълнява ангажиментите на Гърция към нейните кредитори.

„Чух за тези сценарии, чета за тези сценарии“, каза Ципрас пред репортери, попитали го относно възможността да има предсрочни избори. „Сега, когато страната се връща обратно на пистата, когато страната постепенно се възстановява, когато безработицата намалява, който мисли за избори е глупав. Който ги иска е двойно по-глупав“, каза той.

Друга новина от южната ни съседка е, че Европол заедно с гръцките власти ще проверява за членове на ДАЕШ в мигрантските лагери в балканската страна. Също така се очаква Гърция да изгради допълнителни центрове за бежанци заради голямата пренаселеност в сегашните. Новите съоръжения ще бъдат с капацитет за хиляда души, обяснява правителствен източник пред “Екатимерини”. Паралелно с това властите на балканската страна ще обработват по-бързо молбите на лицата, кандидатстващи за убежище.

Косово

Тази сряда американският вицепрезидент на САЩ Джо Байдън посети Прищина и предупреди косовското правителство за „рака“ на корупцията, предава Voice of America. Той подчерта, че тази порочна практика „яде тъканта на всяко общество, в което съществува“.

„Тук съм днес да потвърдя, че САЩ ще продължи да стои редом до народа на Косово в техния път към превръщането им на просперираща, мирна и мултиетническа демокрация“, предава думите на Байдън агенция “Фокус”.

Американският вицепрезидент пристигна в Косово след кратка визита в Сърбия, припомня агенцията.