SHARE

І.Турция

Във вторник се проведе първата среща между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Санкт Петербург, след свалянето на двата руски самолета от турска страна през ноември миналата година.
След срещата стана ясно, че отношенията между Москва и Анкара вече са такива на “любов”, както обяви Ердоган.
Турският президент също така обяви, че „Турски поток“ ще бъде възроден, а Анакара ще даде статус на “стратегическа инвестиция” на проекта АЕЦ „Аккую“ (проект с участието на Росатом).

Относно проекта, който засяга България – „Южен поток“ – руският президент заяви, че вижда желанието на България да се върне към този проект, но след като европейските партньори са казали, че не отговаря на европейското законодателство и Русия търпи определени загуби от този отказ, то сега са нужни железобетонни гаранции от юридически характер, че той може да бъде реализиран. Това е причината сега Газпром да насочи погледа си отново към “Турски поток”.
Към двамата се присъединиха и външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, както и директорът на “Газпром” Алексей Милер и други представителите на правителствата.

Във втората част на срещата, която се е провела след пресконференцията, двамата лидери са обсъждали ситуацията в Сирия. Не е ясно какъв е резултатът от тези преговори, но в сряда турският външен министър заяви, че Турция и Русия имат “сходни виждания” за това как ще се прекрати огъня в близкоизточната държава.

В неделя се проведе мащабен митинг в Инстанбул в подкрепа на Ердоган след неуспешния опит за преврат, според турските медии са присъствали над 4 млн. души.

На митинга наречен „Демокрация и мъченици“ присъстват Ердоган, министър-председателя Бинали Йълдъръм, а също и опозиционни лидери. Той започна с националния химн, последван от четения на Корана пред тълпата.
Ердоган заяви, че ако народът иска въвеждането на смъртно наказание, то партиите ще се подчинят.„Турският парламент ще реши това въз основа на народния суверенитет. Ще ви кажа предварително, аз ще одобря решението, взето от парламента“, добави той.

Продължава и влошаването на отношенията между Запада и Турция. Турските власти съобщиха, че са задържали американският журналист Снел Линдстайлър на границата със Сирия при опит да навлезе в Турция.
„Американският журналист бе задържан, докато се опитваше да пресече незаконно границата. Той бе представен пред съда и процесът в момента тече. Засега не се знае, дали той е шпионин или не“, заяви официално Еркан Топака1 представител на турската югоизточна провинция Хатай.
Междувременно и тази седмица се чуха много заплашителни думи от Анкара към Берлин, Брюксел и Вашингтон, като сделката между ЕС и Турция за задържане на имигрантите остава под въпрос.

ІІ.Македония

В Македония през седмицата наводнения причиниха криза в страната.
Според последната информация от властите бедствието е причинило смъртта на 22 души в Скопие и други 21 души от Ченто, Крива Паланка, Куманово и Тетово.
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, прекъсна почивката си в Турция и се върна в страната си заради бедствието.
Много европейски държави, включително и България, предложиха финансова помощ и допълнителен човешки ресурс на Скопие.

III.Сърбия

Тази седмица се проведе среща между вътрешният министър на Сърбия Небойша Стефанович и българския му колега Румяна Бъчварова. От нея стана ясно, че Сърбия предлага помощ при охраняването на границата между България и Турция, за да бъде намален мигрантския поток към Европа.

В сряда беше обявено, че вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще посети Сърбия и Косово през следващата седмица. Визитата на Байдън ще се състои в периода 15-17 август, но не се посочват темите, за които той ще говори със сръбското и косовското правителства. В Косово ще бъде преименувана магистрала на името на един от синовете на Байдън – Бo, който миналата година почина от рак, но е служил като правен съветник в Косово.

Във вторник парламентът започна процедурата по избирането на ново правителство с министър-председател Александър Вучич. Дебатите продължиха 10 часа, тъй като Александър Вучич държа шест часова реч през народните избранници в Скупштината. Премиерът представи правителствената програма за управление, като заяви, че целите на новото правителство са просперитет, по-висок жизнен стандарт, стабилност и задълбочаване на интеграцията с ЕС.

ІV.Гърция

Южната ни съседка е обхваната от пожари през последната седмица. По информация на  правителството през последните дни са били потушени над 100 пожара в горски райони и градове.

Друга новина от страната е, че гръцкия премиер отново започна да говори за опрощаване на гръцкия дълг от ЕС. Алексис Ципрас за пореден път припомни опорната точка, че преди 63 години Атина е опростила германския следвоенен дълг.

За момента няма индикации това да е повече от политическа реторика и Гърция отново да откаже да изпълнява поетия си ангажимент за реформи в страната.

V.Косово

Договорът за демаркация на границата с Черна гора, който е част от условията Косово да продължи своята европейска интеграция, предизвика отново вълнения в косовския парламент.

Във вторник депутатът от опозицията Дритон Чауши е използвал сълзотворен газ по време на среща на комисията, която обсъжда гранично споразумение с Черна гора.
Депутатите в залата започват да кашлят и да си търкат очите докато излизат от изпълнената с газ стая. Проектът за ратификация на демаркацията е предаден на председателя на парламента, който трябва да определи дата за неговото гласуване в парламента, а депутатът, пуснал сълзотворния газ, е арестуван.

През последните месеци опозицията в Косово на няколко пъти използва сълзотворен газ в парламента, опитвайки се да саботира споразумението за демаркация, тъй като според тях то дава твърде много земя на Черна гора, предава агенция “Фокус”. Въпреки това, се очаква парламентът да ратифицира споразумението през следващата парламентарна сесия, с което ще се разреши дългогодишния териториален спор между двете страни.

VІ.Албания

Кредитната агенция „Стандард енд Пуурс“ оцени дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на Албания на равнище В+/В, обявявайки, че прогнозата на страната в средносрочен план е „стабилна“.
Стабилната прогноза отразява мнението на експертите за това, че рисковете за икономиката на страната ще бъдат балансирани в следващите 12 месеца. Междувременно не трябва и да се подценяват рисковете за финансовата система, свързани с изборите от 2017 г., предава агенция “Фокус”.

VII. Хърватия

Наскоро откритата статуя на Миро Барешич в Хърватия бе оцветена в червено в знак на протест срещу  нейното издигане. Барешич е осъден на доживотен затвор за  убийството на югославския посланик Владимир Ролович в Стокхолм през 1971 и е участвал в конфликта между Хърватия и Сърбия, който доведе до отделянето на двете държави.
На откриването на статуята присъстваха представители на хърватското правителство, а сръбският премиер Вучич призова ЕС за реакция по въпроса и осъди действията на хърватското правителство.

Снимка: ЕПА

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.