SHARE

Алексей Навални бе задържан пред дома си на път за протестите в Москва. От неговия акаунт в туитър новината съобщи съпругата му Юлия:

„Привет. Това е Юлия Навални. Честит празник на всички. Алексей е задържан на входа на дома ни. Той ме помоли да предам, че планът не се променя: Тверская.“ 

Алексей Навални е задържан от полицията на входа на жилището си.

Хиляди излязоха на мирен протест днес в близо 200 града в Русия. Демонстрациите се  организират от опозиционера Алексей Навални и неговия Фонд за борба с корупцията. Навални е изправен пред обвинения за смущаване на обществения ред и неизпълнение на полицейска заповед и може да бъде осъден на 15 дни затвор.

Без явна причина е арестуван директорът на Фонда за борба с корупцията, Роман Рубанов.

В Санкт Петербург са задържани около 200 души. В Москва, където властите разрешиха „разходките“ по Тверская без лозунги и скандирания, арестувани хора, носещи руския флаг. Във Владивосток се съобщава за 22 арестувани.В Санкт Петербург се раздават листовки, на които пише, че всякаква гражданска акция не си заслужава „рискуване на кариерата“ и е важно никой да не пострада, съобщават от екипа на Навални в емисиите на живо.

Московският протест не е одобрен от властите, които приканват хората да прекарат 12 юни, националния празник на Русия, като се потопят в обстановка на концерти или пият чай от гигантския самовар „Москва“.

Протестите на „Тверская“ (една от главните улици в града) в Москва нямат одобрението на властта, а полицията има разрешение да арестува всеки, за когото сметне, че нарушава обществения ред.  Навални бе принуден да проведе протеста по този начин, тъй като при първоначалните договорки не му бе позволено да има нито сцена, нито озвучение. По-рано днес на протестиращите бе разрешено да ходят по „Тверская“, но не и да носят плакати или лозуги.

Последната вълна от протести през март приключи със стотици арести. Те бяха най-мащабните от 2012 г. насам, провокирани от разкритията за имотите на премиера Дмитрий Медведев.

Днешните протести съвпадат с националния празник на Русия и са тест за силата и гнева към корупцията, която разяжда страната. Те ще покажат и какъв е шансът на Навални да се състезава срещу Путин в президентските избори догодина.

 

„Не си затваряйте очите“, снимка от протеста в Twitter

Навални претърпя атака през април, след като зелена течност бе хвърлена в лицето му, а след това му се наложи да претърпи операция на окото. Той е бил арестуван и заплашван многократно заради дейността си.

Демонстрациите започнаха мирно тази сутрин, като вече има данни за събрали се тълпи в Томск, Новосибирск, Тюмен, Красноярск, Краснодар, Якутск, Иркутск, Казан, Благовещенск, Владивосток, Ростов на Дон, Сибир и други. Демонстранти има дори в малките населени места.

„Седем души в малкия град Об – това е равно на 10 000 в Москва.“

 

5000 на митинга в Новосибирск. Официалното начало – в Москва и Санкт Петербург, е в 14 ч. местно време.

Началникът на Департамента по регионална безопасност и противодействие на корупцията Владимир Черников заяви, че „властите ще следят за чувствата на гражданите“ и ще предодвратяват всякакви неуредици. При въпрос от журналист има ли право полицията да задържа хора на основание на чувствата им той отговори, че „времето ще покаже“, но засега всичко е спокойно и организирано.

Фотограф с дрон също бе отведен в ареста, а екипът на Навални шеговито написа в Twitter, че апаратът вероятно е братовчед на дрона, който снима имотите на Медведев, и че „правата на дрона ще бъдат защитени“.

Очаквайте информация за протичането на протестите. Може да гледате Live Streaming на протестите „Навални“ тук (близо 50 000 зрители към 12 ч. местно време).

Актуална информация за протеста (на руски).

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.