SHARE

От Фондация „Америка за България“ публикуваха позиция във връзка със Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, чиито последни изменения конкретизират забраната за финансиране на магистратски организации до „страни извън Европейския съюз“.

Същевременно, главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи предложенията за промени като заяви, че „Безплатен обяд няма, в грантовете също няма безплатен обяд“ – самият Сотир Цацаров, обаче се е ползвал, и то нееднократно от чуждестранно финансиране в качеството си на съдия от Окръжен съд – Пловдив от Американската агенция за международно развитие и Програмата за развитие на съдебната система, финансирана от „Америка за България“.

В отговор от „Америка за България“ заявяват, че „решително отхвърлят внушенията, че достъп до финансиране от „чужда държава или чуждестранно лице“ предполага зависимост на получателя и открива канал за неправомерно „влияние върху органите на съдебната власт“.

Публикуваме пълния текст на позицията с акценти от редакцията на Терминал 3

Фондация „Америка за България“ споделя опасенията, изразени от множество утвърдени неправителствени организации във връзка с внесения от група народни представители на 4 юли 2017 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Предложените изменения биха забранили на професионалните организации на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители достъп до чуждестранно, в частност произхождащо от страни извън Европейския съюз, финансиране.

Освен ясното противоречие с основни принципи на свободата на сдружаване, записани в българската Конституция и гарантирани от редица международни актове, по които България е страна, предложените нови разпоредби на практика отричат евро-атлантическите ценности, които България и нейните съюзници от Европейския съюз и НАТО споделят, и рушат дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България в толкова много области на обществения живот – бизнес, образование, гражданското общество, културно наследство, изкуство и култура.

Ние решително отхвърляме внушенията, че достъп до финансиране от „чужда държава или чуждестранно лице“ предполага зависимост на получателя и открива канал за неправомерно „влияние върху органите на съдебната власт“.

Фондация „Америка за България“ подкрепя призива на представители на гражданското общество към депутатите от Народното събрание на Република България да оттеглят или отхвърлят предложените изменения и допълнения към Закона за съдебната власт.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.