SHARE

Алепо падна. В това на пръв поглед просто изречение е кодът на цялата война в Сирия. Това отключи ада.

На 13 декември 2016 г. бяха брутално и демонстративно избити 82-ма цивилни и сред тях 11 жени и 13 деца.

Тази касапница е венецът на офанзивата на режима на Асад за овладяването на бунтовническия град. Становища на ООН свидетелстват за това, че официалните войски на режима нахлуват в домовете на напълно беззащитни хора и стрелят по тях. Приют, в който се помещават 100 деца, попада под тежките атаки на сирийското правителство.

“Правителството на Сирия и Русия са отговорни за всички зверства, които победоносните войски извършват в Алепо”, посочи съветникът на ООН по хуманитарните въпроси за Сирия Ян Егеланд.

Руската държава не само е основен виновник за поддържането на режима на Асад. Режим, който е отговорен за смъртта на стотици хиляди, опустушаването на цели региони, превръщането на милиони в бежанци и употребата на химически оръжия срещу цивилни в Гута през 2013 г.

Руската държава участва пряко във военните сблъсъци. Тя е отговорна за изхвърлянето на фосфорни и касетъчни бомби – недопустим акт в съвременното военно дело – над регион в Алепо с население над 250 000 души, тя е отговорна и че на 20 септември 2016 г., по време на сключеното примирие, Русия бомбардира хуманитарния конвой на ООН, клиника в селището Хан Туман и склад на Червения полумесец, при които загинаха над 25 души, включително лекари и хуманитарни служители, както и бяха унищожени доставки за умиращото от глад население на гр. Алепо.

За отговорността на руската държава за атаките от 20 септември сочат разследванията на Пентагона, основани на въздушно наблюдение и разузнавателна техника, които категорично посочват, че единствено руски военни самолети са могли по това време и на това място да извършат атака от такъв мащаб.

Този акт на Москва бе определен като “военно престъпление” от международни организации и западни правителства. Тези атаки не бяха насочени към терористичните групировки ДАЕШ и “Ал-Кайда”, които нямат присъствие в гр. Алепо, а към бунтовниците, изправени срещу режима на Асад в страната.

Зад тези зверства стои желанието на Башар ал-Асад да се задържи на власт и амбициите на Русия да се наложи като фактор в международната политика.

Цената на тези амбиции са невинни човешки животи, избивани в името на властта и световното влияние.

Ние, от редакцията на „Терминал 3“, сме дълбоко и човешки потресени от мащаба на тази трагедия. Присъединяваме се към солидарността и нетърпимостта, която показва светът към сирийския ад чрез протестите срещу режима на Асад и Русия в Лондон, Инстанбул, Брюксел и всички останали градове, призоваващи да се спре с безпричинните убийства и да се създадат условия за безопасното бягство на цивилни от сътворения ад.

Корекция: В първоначалния вариант на статията бяха публикувани снимки от facebook профила на Eyad Khlif. В последствие тези снимки бяха премахната от стената му, поради което и ние ги свалихме от материала. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.