SHARE

Изисква се смелост, за да се противопоставиш и разобличаваш режима в Русия. Някои опозиционери като Борис Немцов намират фатален край, наскоро Владимир Кара Мурза бе за втори път отровен и по чудо спасен, на трети като Алексей Навални им е оказван непрестанен натиск от съдебната система.

И въпреки това те продължават своите разследвания. Така прави и Фондът за борба с корупцията, воден от същия Алексей Навални, който разкри огромната империя на руския министър-председател (и веднъж de iure президент на страната) Дмитрий Медведев.

Он вам не Димон” – се казва разследването, в което с дронове са заснети огромните имения и яхти на руския премиер – един от най-приближените и доверени хора на Владимир Путин.

В интернет руснаците използват често прякор за Медведев –  Димон, като са изградили образ за него – на параван, от който нищо не зависи, човек, който обича джаджите и е леко глуповат и смешен. Е, казва Навални, “колко всички грешахме. Дмитрий Медведев не е запален по джаджи, а по парите и елитни имоти – дворци, резиденции, родови имения, яхти и винени изби в Русия и чужбина. Ще ви покажем реалните владения на Медведев и ще се убедите, че това е един от най-богатите хора в страната и един от най-корумпираните чиновници“.

Освен сайта, където подробно е разказано за обвързаностите на Медведев и начина, по който е създал тайната си имотна империя, то Навални публикува и клипче, в което с малко по-сериозен тон, но подобно на американския комик Джон Оливър – разказва за това как от Фонда за борба с корупцията достигат до своите открития.

Всичко започва през 2014 г., когато хакерите от Anonymous international хакват телефона на Медведев и публикуват личните му съобщения. Оттам става ясно, че скъпите си и маркови дрехи Медведев закупува чрез посредник – Владимир Дяченко. Той не просто е отговорен за покупките на руския премиер, но и се разпорежда с имотната му империя.

Оттам лека-полека през едно или друго лице и офшорки започват да изникват имотите на Медведев. Така се разкрива 4000 кв.м имот в Знаменском.

Както и резинденцията на Медведев в Мансурово.

Така и тази в Маслово, Рублевское шоссе.

И избата в в Тоскана, Италия.

И още много други подобни имоти. Медведев създава мрежа от благотворителни фондове, в които пари внасят руските олигарси, които впоследствие Медведев осребрява в имоти, част от които се охраняват от руската федерална служба за охрана.

От Кремъл отричат всичко, като говорителят на премиера Наталия Тимакова заяви, че е”безсмислено да се коментират пропагандни брътвежи, направени от лице на опозицията, което е осъдено и което вече води предизборна кампания и се бори срещу правителството”, заявява тя пред Интерфакт.

Навални има друго послание обаче. “Хората, на които е посветено това разследване, са във властта вече 17 години и са съградили идеален механизъм за превръщане на националното ни богатство в дворци, банкови сметки за себе си и децата си. И това е основната причина страната ни да е изключително богата, а хората в нея – доста бедни.”