SHARE

Рядкост е да чуем нещо за политиката в Страната на изгряващото слънце. И макар далечна Япония не само да е една от водещите икономики в света, но и една от „най-западните“ по модел на управление страни с развита парламентарна демокрация. Но страната има все по-голямо значение особено предвид надигащата се криза със Северна Корея и последиците, които режимът на Ким Чен Ун имат за съседна Япония.

Тази неделя страната проведе предсрочни парламентарни избори, които бяха отново спечелени от японския премиер Шиндзо Абе и неговата коалиция от десни партии.

Така ще започне четвъртият мандат на Абе, който води за кратко страната през  2006-2007 и след това отново се връща на премиерското кресло през 2012 г. до ден днешен. Западните медии го описват като „националист“, но и изключителен прагматик, който умело защитава интересите на Япония и знае кога да атакува опозицията си.

Тези избори доказват това, свикани от него в период, в който управлението му е заринато от корупционни скандали, но опозицията е разделена.

Но Абе се възползва и от друг момент – заплахата от Северна Корея – особено след като Ким Чен Ун изтреля две пробни ракети над японския остров Хокайдо. Севернокорейската заплаха е покачила рейтинга на японския премиер, който се възползва от ситуацията, свиква и печели предсрочните избори.

Заявка на Абе е, че ще прекрати пацифистичното настояще на Япония. След като губи Втората световна война, Япония приема нова конституция през 1947 г., в която изрично се постановява, че страната няма да воюва и ще има единствено отбранителни сили.

Не е ясно дали Абе ще може да отмени тази разпоредба в японската конституция. За това ще му е нужен референдум, а японското общество е раздвоено по въпроса.

Дори и да не предприеме този ход, Шиндзо Абе обещава да предефинира какво означават отбранителни сили, така че да подсили военния капацитет на Япония.

Така неразрешеният с години конфликт в Северна Корея започва да променя още едно от постиженията след края на Втората световна война – миролюбивата Япония.

Доказателство, че Северна Корея не е просто тривиално шоу и дори заплахата от конфликт, както и ескалиращото напрежение могат да променят световния ред.

А липсата на разрешение, изглежда, тласкa света към едно по-тъмно минало.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.