SHARE

Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от Европейския съюз, които ползват финансите му, но обръщат гръб на принципите, трябва да усетят „пълните политически последици” от това. 

„Това е двойна измяна. Те решават да изоставят принципите на ЕС, обръщат гръб на Европа и се отнасят цинично към съюза, който им дава пари, без да уважават неговите ценности“, посочи Макрон.

„Европа не е супермаркет. Европа е обща съдба. Тя отслабва, когато отстъпваме от принципите й. Държавите, които не спазват европейските правила, трябва да понесат политическите последици от това. И това не е въпрос на дебат Изток-Запад. Ще говоря с всички с уважение, но няма да отстъпя от принципите на Европа, от ценностите на солидарността и демокрацията.“

Правителството не възмерява да води преговори за изтребители F-16, като, изглежда, сделката за шведските изтребители “Грипен“ е почти завършена.

Това става ясно от предложенията на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов за модернизацията на армията, като в тях се твърди, че изтребителите F-16 не отговаряли на финансовите изисквания на държавата.

Съдия Соня Янкулова бе номинирана за председател на Върховния административен съд. 

Това бе последният възможен момент, в който можеше да бъде издигната конкурентна кандидатура на тази на съдия Георги Чолаков, който бе излъчен от Пленума на ВАС с подкрепата на сегашния председател на съда Георги Колев.

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов обжалва резултатите от изборите на съдиите за членове на Висшия съдебен съвет, проведени в края на миналата седмица.

Основната цел на магистрата е по този начин да предизвика проверка на електронната система за гласуване, използвана при вота. Лалов участва в надпреварата, но остана много назад в подреждането, след като получи 285 гласа на първия тур и 193 на втория.

Колегите му избраха за членове на съвета върховните съдии Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Севдалин Мавров, както и председателя на Окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова.

Междувременно още двама адвокати бяха номинирани за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на парламента в последния ден преди изтичането на срока. 

Това са Нели Виодорова, издигната от независимия депутат Ангел Исаев, и Ангелинка Николова, предложена от „Воля“. Така кандидатите, които ще се борят за 11 места от парламентарната квота в съвета, станаха общо 18.

Всеки от тях трябва да представи до 5 юли своята концепция за дейността му във ВСС, въпреки че в Закона за съдебната власт изрично е посочен 14-дневен срок.

Инцидентът с липсващите и разхлабени болтове на задната лява джанта от автомобила на НСО, превозващ председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, е бил преценен от ръководството на службата като „техническа неизправност“ и затова по случая не е била сезирана прокуратурата.

Това става ясно от официална позиция на шефа на НСО Ангел Антонов, разпространена цели 3 седмици след като той е бил уведомен за случилото се лично от Панов и охранителя му.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че с промените в Закона за държавна собственост от февруари тази година процедурата по безвъзмездно прехвърляне на собствеността на Бузлуджа е невъзможна.

Сред другите варианти за стопанисването на паметника е при заявено желание от БСП и след решение на Министерския съвет той да се предостави за безвъзмездно ползване за срок не по-дълъг от 10 години.

Преди 6 години БСП имаше възможността да получи безвъзмездно правото на собственост върху Бузлуджа, но от партията обявиха, че нямат 15 млн. лв., за да възстановят паметника.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“ и Mediapool.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.