SHARE

Според вас от коя година е новината „Учителски синдикат прави фестивал за антифашистка песен“? Ще ви помогнем с кратък откъс от новината, за която са писали колегите ни от „Клуб Z“ (акцентите са наши):

„18-и фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги“ и 15-и фестивал на фронтовата песен „Альоша“. Тези два фестивала ще се проведат в киносалона на „Позитано“ 20, където е и централата на БСП, на 14 и 15 октомври. Сред организаторите на фестивалите е и Синдикатът на българските учители с председател Янка Такева. Тя го ръководи от 1994 г.

Останалите инициатори са Сдружението „Български антифашистки съюз“, Фондацията „Устойчиво развитие за България“, Националното движение „Русофили„, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски“, Федерацията „Съюз на съотечествениците“, Руският културно-информационен център, МКДЦ „Дом на Москва в София“.

Да, става въпрос за 2017 г. – същата, в която правителството прие заключението на партньорите ни от НАТО и ЕС, че основната заплаха за България е хибридната война, която води Русия над Запада. 

Но нека оставим настрана факта, че в доклада изрично се споменава, че „безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация и пропагандни кампании“.

Защо синдикатът на българските учители участва в организирането на открито проруска пропагандна кампания? И тази кампания ще се проведе в сградата на партийна централа?

Важно е да се уточни, че въпросните „антифашистки“ дейности нямат общо с борбата срещу тоталитарната държава или с насилието и избиването на милиони от крайнодесните режими. Самият факт, че те се провеждат в сградата на „столетницата“, наложила също толкова мракобесни политики в България, е най-красноречивият символ на това.

Тези движения и фестивали далеч повече пригласят на руската пропаганда, разпространена на украинския майдан, че правителството в Киев е „фашистко“ и едва ли не действията на проруските войници са някаква борба срещу „фашисти“, припомняща понятия отпреди половин век.

Не е ясно какво прави учителски синдикат на „фестивал на фронтовата песен „Альоша“, редом до движение „Русофили“, но освен всичко останало това е грубо нарушение на принципа, че българското образование не трябва да има общо с политиката.

България вече е в XXI в. и ще е добре да не се връщаме към „славните“ времена на Альоша.

 

 

SHARE