SHARE

От Тимъти Снайдър – „Левин“ професор (академична длъжност, кръстена на бившия президент на университета) по история на в Йейлския университет (в Ню Хейвън, щат Кънектикът) и автор на множество произведения, някои от тях преведени и на български език – „Кървави поля – Европа между Хитлер и Сталин“, „Пътят към несвободата. Русия, Европа, Америка“, „За тиранията: двадесет урока от двадесети век“ и наскоро „Нашата болест: уроци по свобода от болничен дневник“.

 1. Демокрацията е ценна и изключителна.
 2. Демокрацията обикновено се отменя отвътре, а не отвън.
 3. Поводът да се отмени демокрацията, често са избори.
 4. Механизмът за демонтиране на демокрацията е фалшив спешен случай или извънредно положение – твърдение, че вътрешните врагове са направили нещо скандално.
 5. Тиранинът се грижи за себе си, а не за републиката.
 6. Тиранинът се страхува от преследване и бедност след напускане на поста.
 7. Доналд Тръмп е изправен пред криминални разследвания и дължи милиард долара на кредитори.
 8. Доналд Тръмп винаги досега е казвал, че ще игнорира преброяването на гласовете.
 9. Това, което Доналд Тръмп се опитва да направи, има име: преврат. Въпреки че е лошо организиран, той няма задължително да се провали. Трябва да се направи така, че да се провали.
 10. Превратите се побеждават бързо или изобщо не се побеждават. Докато те се провеждат, се прави така, че да отклоним поглед. Така и правят много от нас.
 11. Т.нар. „американска изключителност“ ни пречи, за да видим основополагащи истини и ни пречи да говорим за нашите институции, като същевременно не правим нищо за тези институции.
 12. Избирателите на Байдън грешат, разглеждайки администрацията на Байдън като неизбежна. Много е вероятно тя да последва, но се нуждае от мирна и внимателна подкрепа по пътя. Поемете отговорност, демократи.
 13. В авторитарна ситуация изборите са само рунд първо. Не печелите, като спечелите първия рунд, макар че това помага. Няма нужда да се страхувате от втори рунд. Може и да го спечелите. Това ще да бъде радостно събитие за вас и унизително за онзи, който се опитва да извърши преврат.
 14. Мирните демонстрации след избори понякога са необходими за преход от авторитаризма, както в Полша през 1989 г., в Сърбия през 1999 г. или в Беларус в момента. Не сме стигнали до такава точка. Но бихме могли да стигнем и дотам.
 15. Защитата на демокрацията зависи от мирната подкрепа на гражданското общество. Засега това означава да се присъедините към приятели, семейство и доверени организации, за да подкрепите положителните промени, които очакваме да настъпят през 2021 година.
 16. Танцувайте след сватбата, не преди нея. Поемете отговорност, американци.
 17. Републиканците, които подкрепят твърдението за изборна измама, застрашават Републиката.
 18. Отхвърлянето на победата на политическия съперник, предизвиква политически убийства, както в Полша през 1922 г. [политическото убийство на Габриел Нарутович, първия президент на Полша след обявяване на независимостта й – бел. ред.] и гражданска война, както в Испания през 1936 г. Това не са много вероятни резултати в САЩ сега, но не са и рискове, които да бъдат поемани ненужно или лековато.
 19. Създаването на мита за „забиване на нож в гърба“ от вътрешни врагове, както правят републиканците, помагащи на Тръмп в момента, поляризира обществото и оправдава насилието срещу други граждани, както в Германия между двете световни войни.
 20. Да убеждаваш избирателите си, че другата страна мами, означава спираловидно движение към дъното. Вашите избиратели ще очакват следващия път вие да измамите. Поемете отговорност, републиканци.
SHARE