SHARE

Специалният прокурор Робърт Мълър, разследващ връзките между Доналд Тръмп и Русия, повдигна обвинения на 12 офицери на руските служби ГРУ. Офицерите са целели да откраднат информация чрез хакерски атаки от кампанията на демократите и да я разпространят публично.

Това стана ясно от специалната пресконференция на зам. главния прокурор Род Розенстайн по повода (главният прокурор Джеф Сешънс си направи отвод от всички дела, свързани с намесата на Русия, тъй като е част от замесените в разследването и излъга под клетва, че не е имал контакти с руснаци).

„През и около 2016 г. Руската федерация (Русия) поддържа военно разузнаване, наречено Главно разузнавателно управление на генералния щаб (ГРУ). ГРУ има множество отделения, включително Отделение 26165 и 74455, които са замесени в кибероперации, включващи планирано разпространение на откраднати чрез компютърни атаки данни. Тези отделения извършиха мащабна операция за намеса по време на президентските избори през 2016 г.“, започва обвинителният акт.

Обвиняемите – офицери на ГРУ, умишлено са заговорничели „един с друг и с лица известни и неизвестни на [повдигналото им обвинение] голямо жури, за да придобият неразрешен достъп (хак) до компютрите на американски юридически и физически лица, замесени в президентските избори през 2016 г., откраднати документи от техните компютри и да разпространят откраднатите документи с цел намеса в президентските избори през 2016 г.“

През март 2016 г. конспираторите са атакували имейл акаунтите на кампанията на демократа Хилъри Клънтън, а през април 2016 г. са извършили хакерска атака и над щаба на Демократическата партия.

Оттогава насетне конспираторите са започнали да разпространяват откраднатото съдържание чрез фалшиви онлайн персони DC Leaks и Guccifer 2.0, които са се представяли съответно за американци и румънски хакер.

В обинителния акт се съдържа и информация за още една неназована организация, която е разпространявала въпросното съдържание. Навярно става дума за „Уикилийкс“ и Джулиан Асандж, като фактът, че не е спомената, означава, че прокурорите не са готови да представят организацията и връзките ѝ с членове на кампанията на Тръмп.

В обвинението изрично е споменато, че на 27 юли 2016 г. “ за първи път“ конспираторите са се опитали да извършат атака върху страничен сървър на Хилъри Клинтън.

Това е същият ден, в който кандидатът Тръмп заяви: „Русия, ако слушаш, надявам се откриеш 30 000 имейли на Хилъри Клинтън“.

На 15 август 2016 г. конспираторът, познат като Guccifer 2.0, е получил молба от „кандидат за Конгреса на САЩ“, който е искал да му бъдат предоставени засекретени документи и искането му е било удовлетворено, пише в обвинението.

Засега не е известно дали американците, които не са споменати поименно в обвинението, са знаели за конспирацията от страна на ГРУ и Русия. 

Руските офицери от ГРУ са обвинени в конспирация срещу Съединените щати, извършена чрез кибероперации, кражба на самоличност, пране на пари в размер на $95 000 и кибератаки над изборната инфраструктура (машините за електронно гласуване).

Обвинението също така споменава, че над 20 щатски избирателни системи е била извършена кибератака и са откраднати данните на 500 000 избиратели.

Обвинението

Предположенията ни за това обвинение, както и цялостен обзор на разследването за връзките на Русия с кампанията на Доналд Тръмп можете да откриете в материала ни: Мръсната игра на Русия и Тръмп и криминалните ѝ измерения. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.