SHARE

Искате да знаете какво мислят жените политици, лекари, певици, полицайки, писателки, дизайнерки, художнички или бивши порнозвезди? Тогава се доверете на Би Би Си! Верни на иновационния си дух в отразяване на интересни истории, и тази година Би Би Си открива сезона 100 Women („100 жени“) с изключително богата селекция от интересни жени, готови да говорят за себе си, за проблемите си и за всичко, което ги засяга пряко! Корпорацията излезе с идея за сериите през 2013-а, година след зловещото групово изнасилване на жена в индийската столица Делхи. Зад програмата стои 36-годишната Фиона Крак, главен редактор на отдел „Планиране“ в BBC World service. Целта на екипа, който работи неуморно и целогодишно зад проекта (докато си вършат и ежедневната работа), е да покаже ролята на жената в XXI век. Избраните жени представляват различни възрасти, прослойки и ангажираност в обществото. Те идват от различни точки на света, имат различни религии и в никакъв случай не са високопоставени политици. Те са просто момичета от нашето ежедневие. Интервютата засягат образование, здраве, равностойно заплащане, секс, насилие, насилствено обрязване на момичета, раждане или липса на деца… Екипът на Би Би Си търси отговор на въпроси като:

Как жените от XXI век се справят с икономичесите предизвикателства в зоните, в които живеят?

Готови ли са да поемат големи роли в политиката и бизнеса, или в един момент те неминуемо се сблъскват със стъкления таван global glass ceiling в кариерата?

Как им влияят предизвикателствата на майчинството и защо често цената на решението да имаш деца означава да загърбиш кариерата си?

Важен ли е още феминизмът?

Каква е ролята на религията в живота на една жена или религията е просто начин да бъдат държани те в подчинение?

Дава ли религията власт на жените?

Как те възприема обществото, ако си гей?

Какви са най-големите рискове за една жена? Какви са най-големите й шансове?

И накрая – ролята на медиите в отразяването на женските проблеми.

2016-а дава фокус на 100 Women в Мексико, където ще се състои специална сесия онлайн, посветена на жените в Латинска Америка. Специално място е отделено на Кармен Аристеги, една от най-влиятелните журналистки в Мексико, която не се страхува да разследва водещи политици. Нейните разкрития я правят определено недолюбвана в собствената й държава. В панела ще участват още бразилката Marta Vieira da Silva, смятана за най-добрата жена футболист за всички времена, както и Marta Sanchez Soler, друга мексиканка, която разследва изчезвания на мигранти по пътя им към Съединените щати.

От други точки на света към онлайн дискусиите на 100 Women ще се включат Lhakpa Sherpa, която бе първата жена от Непал, покорила Еверест. Оттогава тя е достигнала до върха 7 пъти! Очаквайте Mao Kobayashi, японска телевизионна водеща, която се бори с рак в 4-та фаза с метастази в костите и белия дроб – тя се съгласи да говори открито за болестта си и поддържа блог, с който помага на други да приемат болестта. От Пакистан ще се включи политическата активистка Karima Baloch, която води кампания за признаване на независимостта на областта Балочистан от Пакистан. От Лондон ще участва победителката в най-голямото готварско шоу на Великобритания – The Great British Bake off – Nadiya Hussain.
100 Women тази година ще обсъжда черния феминизъм, ще дискутират големи имена като певицата Alicia Keys, спечелила 15 награди „Грами“, но и обикновени жени, на които инициативата дава възможност да изразят своето мнение. Програмата ще тече близо месец, но материалите ще останат достъпни на уеб стрнаницата на Би Би Си постоянно! Затова не чакайте, четете тук!

SHARE
Завършила Журналистика в СУ. От 1998 живее във Великобритания. Отговорен Редактор Международни Новини в нюзрума на БиБиСи в Лондон.