SHARE

Опозиционната Партия на обикновените хора (OLaNO) спечели категорична победа на парламентарните избори в Словакия на вълната на антикорупционните настроения в страната.

След като почти всички резултати от гласуването са получени, партията си е осигурила почти 25% от гласовете.

Популярността на Партията на обикновените хора нарасна през последните седмици, благодарение на програмата й за борба с корупцията.

Резултатът е отменен от лявоцентристката партия „Smer-SD“, която доминира словашката политика в продължение на десетилетие, а сега събра малко над 18%.

Премиерът Петер Пелегрини призна поражениете си.

Изборната кампания беше доминирана от гнева в обществото заради убийството през 2018 г. на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова.

Куцияк разследва корупция на високо ниво, когато бе убит.

Разстрелът му шокира нацията и свали премиера Робърт Фицо, но партията му Smer-SD остана в управлението.

Опозиционната протестна партия Sme Rodina („Ние сме семейство“) спечели 8,26%, следвана отблизо от крайнодясната Народна партия „Нашата Словакия“ (LSNS).

Две други партии също си осигуриха петте процента от гласовете, необходими за влизане в парламента: либералната опозиция Svoboda a Solidarita (SAS, „Свобода и солидарност“) и борещата се със статуквото новоучредена либерална опозиционна партия “Za ľudí“ („За народа“).

Прагът за коалиции обаче е по-висок и лявоцентристката либерална прогресивна Словакия (PS-SPOLU) не успя да достигне необходимите седем процента от вота.

Парламентарните избори идват след миналогодишния президентски вот, спечелен от повелата активна кампания за борба с корупцията, адвокат Зузана Капутова – политически новак.

Кой е Игор Матович?

Докато привържениците го възприемат като „луда глава“ с талант за самореклама, критиците обвиняват Матович, че е непредсказуем, търсещ внимание контрол фрийк.

След като изучава финансовия мениджмънт, Матович основава успешно издателство, което сега има десетки регионални вестници в портфолиото си.

Когато влиза в политиката преди десетина години, Матович прехвърля всичките си бизнеси и активи, оценявани на милиони евро, на съпругата си Павлина.

Матович създава своето анти-системно политическо движение „Обикновени хора и независими личности“ (OLaNO) през 2010 г., за да се справи с корупцията, влязла в обществения живот, но след като печели места в парламента, няколко депутати напуснаха групата заради вътрешни противоречия.

„Той управлява партията си като диктатор“, казва Михал Трубан, лидер на либералната партия PS / Spolu в неотдавнашен телевизионен дебат.

Въпреки тази оценка, Матович даде водещото място в листата на OLaNO на малко известен учител, докато той самият зае последното. Партията привлече множество популярни и цветни кандидати, включително професионалист по тенис и комик.

„Нетрадиционен“

Неговите критици винаги са го обвинявали, че е пристрастен към светлината на прожекторите, защото според тях той превръща телевизионните парламентарни дебати в one-man show.

Матович е известен със своите представления като народен представител. През 2013 г. той внесе в парламента картонен макет в естествени размери на Робърт Фицо, обвинявайки лидера на управляващата левичарска партия Smer-SD, че е в „сламен човек“ на олигарси. „Той раздаде Словакия на заможните“, гласи надписа върху макета.

Фицо бе принуден да се оттегли през 2018 г. след убийството на журналиста Ян Кучияк.

По време на един парламентарен дебат Матович се явява с тениска с надпис: „Фицо защитава крадци“.

„Той е загубен“ пише на табела, която лидерът на OLaNO веднъж поставя пред Андрей Данко, след като председателят на парламента, който ръководи националистическата партия SNS, се появява пиян и пелтечи по време на речта си в заседание.

Настоявайки, че е обикновен „човек от народа“, Матович отрича някога да е имал медийно обучение. „Искам да се занимавам с политика така, както аз го чувствам, а не по начина, по който трябва да се прави“, казва той в интервю за словашкия ежедневник Dennik N, но признава, че загрижени за неговите нетрадиционни подходи хора „го мислят за клоун“.

„Непредсказуем“

Анализатори и приятели го разглеждат като умел, но труден политически партньор.

Говорейки пред АФП, бивш негов сътрудник, пожелал анонимност, нарича Матович „феномен“:

„Той е изключително опитен комуникатор. Той е необуздан и искрен – понякога твърде искрен“.

„Силните му страни включват политически инстинкт и дарба за политически маркетинг“, казва анализаторът Юрай Марусияк за Матович и добавя, че „неговата непредсказуемост го прави проблемен партньор“.

„Той е добър в комуникирането на сложни въпроси по много прост начин“, каза аналитикът от Братислава Павол Бабос пред AFP. „Но винаги е трудно да се предвиди дали ще спази обещанията, които дава.“

Преди парламентарните избори Матович – който е женен и има две дъщери – стартира онлайн обществена анкета, в която насърчава хората да избират политическия манифест на бъдещото правителство, като класират въпросите според своите приоритети.

Превод от BBC и France 24

SHARE