SHARE
  • Адвокатката либерал Зузана Чапутова печели президентските избори в Словакия с 57,9%, показват гласовете от 38,5% от избирателните секции, които са преброени.
  • Кандидатът на управляващата партия СМЕР, еврокомисар Марош Шефчович, е втори с 42,1%.
  • Победата на Чапутова може да обърне вълната на нарастването на популистки лидери в Европа.
  • Окончателните резултати ще бъдат публикувани в неделя сутрин.

Борбата с корупцията на фокус

Кампанията на Чапутова за елиминиране на корупцията в „завладяната държава“, която според нея се управлява „от хора, които дърпат конците отзад“, стана много популярна.

Тя също така има подкрепата на протестното движение, което призова за справедливост след убийството на журналиста Ян Куцияк и неговата годеница през 2018 г. Куцияк разследва случаи на измами, свързани с бизнесмени с политически протекции.

Шефчович има повече политически опит от съперничката си и подкрепата на популистката управляваща партия, СМЕР.

Заклеймявайки избирателите, които подкрепиха антиимиграционните кандидати в първия кръг на изборите, Шефчович заяви, че отхвърля визията за ЕС, „където разпределението на мигрантите ще бъде решено от някой друг, а не от Словакия“.

Тогава той спечели18,7%, Чапутова – 40,5%.

Като заместник-председател на партията „Прогресивна Словакия“, която няма депутати в парламента, Зузана Чапутова подкрепя гей браковете и осиновяванията.

Тя също така се заяви в рамките на кампанията си за борба с национализма и подкрепя интеграцията в ЕС.

Попитана защо гласува за нея пред една избирателна секция в столицата, Зузана Бехрикова каза, че е била убедена от активисткото минало на Чапутова. „Тя знае какво е да се сблъскаш с несправедливост и тя винаги е имала подкрепата на онези, които са се борили срещу олигарсите“, каза Бехрикова. Адвокатката е известна като словашката Ерин Брокович заради битката й срещу незаконно депо за отпадъци в родния й град.

Президентът на Словакия притежава малко реална власт, но назначава министър-председателя и може да налага вето на назначения на висши прокурори и съдии.

Източник: Euronews

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.