SHARE

В началото на месеца facebook разкри, че Кремъл е инвестирал над  $100 000 в реклама за президентските избори в САЩ през 2016 г.

От технологичния гигант представиха доказателства, след като те им бяха поискани от властите на САЩ, че руски фирми, свързани с Кремъл, са закупили близо 3000 реклами в социалната мрежа, които основно са били насочени към социално противоречиви теми като раса, гей права, разрешения за носене на оръжие и имиграция, но и към двамата основни претенденти в изборната надпревата.

По този повод създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърк разкри кои са 9-те последващи стъпки, които технологичния гигант ще предпиеме:

1.Активно сътрудничество с правителството на САЩ по воденето от специалния прокурор Робърт Мълър разследване за намесата на Русия в американските избори и сътрудничество с кампанията на Тръмп, както и разследванията на Конгреса в САЩ по същата тема.

2. Продължаване на разследването за това как е бил използван facebook по време на изборите. От компанията разследват „още групи от Русия и от други бивши съветски държави, както и организации като предизборните екипи и кампании, за да задълбочим разбирането си, за това как са използвали нашите услуги.“

3. Политическото рекламиране ще стане по-прозрачно. „Когато някой си закупи политическа реклама по телевизията или в друга медия, е задължен автоматично да заяви кой я е платил. Но при нас не виждаме същото съобщение като всички останали. За това ще издигнем facebook до дори по-висок стандарт на прозрачност. Не просто ще трябва да се разкрие кой е платил за рекламата, но и ще можете да видите страницата на рекламодателя и рекламите, които в момента се разпространяват към всички facebook потребители.“

4. Ще бъде подсилена процедурата за одобрение на политически реклами. „За да сме наясно, винаги е било против политиката ни да бъде използвано която и да е от услугите ни за нарушаване на закона. И вече сме заложили множество контролни механизми, за да предотвратим това. Но можем да направим още,“ заявява Зукърбърг, както и допълва, че става въпрос за последващ, а не за предварителен контрол, тъй като компанията цени свободата на словото.

5. Увеличение на ивестициите в сферата на сигурността, особено в изборни кампании, като ще бъдат назначени нови 250 души през следващата година в този отдел. 

6. Facebook ще разшири партньорството си с изборните комисии (аналогични на българската ЦИК) по света. 

7. Ще продължат борбата с кибер заплахите в сътрудничество с другите технологични компании и компании за сигурност. 

8. Ще създадат средства за опазване на обществото от заплахи и тормоз, когато се води политически дискурс в социалната мрежа.

9. Facebook си е сътрудничил с Германия в края на миналата седмица и е предприел мерки срещу хиляди фалшиви профили.  „Също така изследваме дейсността на профилите, които премахнахме и до момента не сме открили положени усилия в Германия, съразмерни с тези в американските избори.“

„Вече сме в нов свят“ завършва Зукърбърг. „Това е предизвикателството пред интернет общностите – да се справят с държавите, опитващи се да подкопаят избори [в други държави].“

Цялото видео може да изгледате тук:

Live discussing Russian election interference.

Live discussing Russian election interference and our next steps to protect the integrity of the democratic process.

Публикувахте от Mark Zuckerberg в 21 септември 2017 г.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.