SHARE

Чудесно е, че новата година започва с позитивизъм. Въпреки въздуха в София и канонадата от публикации в западната преса за корупцията в България.

Дали е заради астрологията или европредседателството – не знам.

Казват, че едно и също явление се пречупва по различен начин от хората в зависимост от базовото им светоусещане. Дали чашата е наполовина пълна или празна. Дали виждаме във всяко решение проблем, или търсим решение за всеки проблем.

Аз самият нарочно акцентирам върху проблемите, които изискват чисто политическо решение поради липса на друго. А то не става, без да е ясно, че проблемът съществува и без да се формира широка гражданска коалиция за натиск върху политиците, които да решат проблема; или по-често – за тяхната смяна с други, които да решат проблема.

Преобладаващият песимизъм и същевременно мой мотиватор е основан именно на отнемане на двата лоста на правовата държава – свободните медии, които да алармират за проблема – така да възбуждат гражданския натиск, и липсата на ефективна съдебна система, която да мотивира политиците да си вършат работата, за която са избрани.

Често си задаваме въпроса тук защо търпим гранд корупцията и фасадната демокрация. Именно това е отговорът – липсата на двата лоста: без свободни медии няма гражданско, а консуматорско общество; без правосъдна система няма правова държава и демокрация.

Българите масово въстават, когато е заплашено само физическото им оцеляване. При най- високи доходи и най- ниска безработица от началото на прехода няма как да очакваме масово недоволство.
“Сит търбух, за демокрация глух”, ако трябва да перифразирам великия Радой.

Затова и моята прогноза за промяна в България е, че както винаги – 1878, 1944, 1989 г., тя ще дойде от Изток.

На първо място, промяна на политиката в Кремъл, която – мисля вече не е тайна за повечето българи – е основният стожер на нашата олигархия. Под промяна не разбирам смяна, а изчерпване на ефективността на инструментите им за натиск. А това е свързано с втория важен фактор – Европейският съюз. Ако България стане заплаха за общите интереси на съюза, то той би намерил далеч по-силни инструменти за въздействие върху нашия елит.

Освен еврофондовете медийният натиск може да свърши доста добра работа. Но най-ефективни биха били санкциите срещу отделни бизнеси и бизнесмени, политици и организации. Това е доста дълга тема.

На последно място, промяната може да дойде от САЩ, ако България стане много важна за техните геополитически интереси, а нашият политически елит вече не е смятан за благонадежден.

И това в дълга тема.

Разбира се, нищо чудно скоро нищо да не се промени – и да чакаме новото поколение политици, които да променят България към по-добро.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

***

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувстваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк
BGN: BG09UNCR70001522686120
Euro: BG36UNCR70001522686119
Център за гражданска активност

SHARE
Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.