SHARE

Какво е общото между Чарлз Дарвин, Уинстън Чърчил, Вирджиния Улф и много други успешни артисти, писатели, политици? Всички те са си водили дневник. И вероятно и вие, както и много други хора се чудите защо точно Чърчил и Дарвин биха писали неща, които никога няма да бъдат прочетени. Вероятно и вие като други хора изпитвате ужас при мисълта, че най-съкровените ви мисли и желания могат да се окажат на хартия или просто нямате представа как да започнете.

Но проучванията показват, че не само трябва да започнете да си водите дневник, но и че това ще ви донесе многобройни ползи. Днес ще ви разкажем за причините, поради които трябва да пишете. Всеки ден, ден след ден.

 Когато пишем – учим 

През деня поемаме огромни количества информация. Но усвоявайки тази информация пасивно, без да я синтезираме и описваме в дневник, забравяме по-голямата част от наученото. Проучвания доказват, че може да подсилим паметта и да усвоим по-добре наученото чрез рефлективното писане. Редовното водене на дневник може да тренира вниманието ни и да подсили връзките между невроните. Неврологът Джуди Уилис казва, че писането подобрява фокуса, стимулира дългосрочната памет, разкрива логичните връзки и модели и дава на мозъка време за размисъл. Когато то е добре структурирано и насочвано, писането на дневник става източник на развитие и стимулира мозъка да се справя по-добре със задачите.

Рефлективното писане подобрява способността за вземане на решения и критичното мислене в медицинските професии, а за практикуващите лекари дневниците спомагат за анализирането на взети решения и връщане към опита, оценявайки действията им и превръщайки се в източник на ценна информация за бъдещи предизвикателства.

Това, което контролираме, когато пишем, контролираме и когато говорим 

Воденето на дневник подпомага за подобряването както на умственото, така и на физическото здраве. Многобройни изследвания показват, че воденето на дневник помага на хората да се справят със стресиращи събития, успокоява нервите, засилва имунитета и дори спомага за по-бързото оздравяване след операция.

Защо и какво се случва в мозъците и телата ни, когато пишем? На първо място, спомага за обработката на информация – краткосрочната ни памет е сравнително слаб елемент, като мнозинството от нас могат да имат по шест-седем неща наум по едно и също време. Всичко по-голямо като мащаб от това кара мозъка да се чувства все едно че го заливат с информация.

Да прехвърлим мислите си в дневник означава да облекчим този товар. В резултат на това умът се успокоява, не се връща към едни и същи ментални затворени кръгове. Тоест започваме да мислим по-ясно.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.