SHARE

Най-големите протести в Румъния от края на режима на Чаушеску не целят постигане на някаква промяна. Напротив, те са конкретно срещу проекта на правителство и парламент за реформа. И не каква да е реформа, а правосъдна.

Когато Социалдемократическата партия на бившите комунисти начело с осъдения за корупция Ливиу Драгнеа взе властта на изборите в края на 2016 с 45% при 39% избирателна активност, първата им законодателна стъпка не беше вписана в предизборната платформа. Тя дори не беше споменавана веднъж по време на кампанията. И не случайно. Защото кампания под егидата „Нека направим румънската правосъдна система като българската“ едва ли щеше да се радва на особен успех.

Същността на „правосъдната реформа“, инициирана от бившите комунисти, е именно тази – подчиняване на независимата прокурорска гилдия на политически началник – министъра на правосъдието.
Първоначалният опит това да се случи по лесния начин, чрез правителствен декрет, изкара 300 хиляди на улиците на Букурещ. Така активното гражданско общество провали тази хватка, но както знаем от горчивия български опит, когато се затвори вратата пред корумпираните политици, те влизат през прозореца.

Затова в момента тече законодателен опит чрез парламентарно мнозинство да се узакони най-ефективното възможно отслабване на работещата румънска правосъдна система – чрез нейното българизиране.

В неделя на Пиаца Викторией отново се събраха хиляди млади хора за поредната битка в тази 10-месечна война, въпреки че протестът беше организиран едва в неделя сутрин заради националния траур по повод смъртта на румънския крал Михай на 95-годишна възраст. Човек, който се бе превърнал в символ на стремежа към правова, демократична и справедлива държава за румънците.

Паралелите с България са много. За жалост, основно с обратен знак.

SHARE