SHARE

Преди важни събития, особено преди избори, у нас медиите започват с допитванията до своите зрители/читатели/слушатели за тяхното мнение по буквално всякакви въпроси. Кой ще е следващият президент на България, ще се коалира ли Бойко Борисов с Корнелия Нинова, кой ще спечели следващия „Биг Брадър“, имат ли шанс футболистите на „Лудогорец“ да спечелят Шампионската лига… Подобен тип въпроси често заливат информационния поток по целия свят, а понякога се появяват в проучвания на социологически агенции. Резултатите от тях обаче могат да се окажат силно изкривени и дори опасни. 

За един подобен случай в САЩ разказват редакторите на аналитичния сайт FiveThirtyEight: благодарение на проучване на никому неизвестната американска агенция Delphi Analytica рок музикантът Кид Рок е водещ претендент за сенаторско място от щата Мичиган за изборите през 2018 г. Планове Робърт Ричи, както е истинското име на музиканта, да се включи в битката има от началото на годината, но не това е същността на проблема.

Наистина ли Кид Рок води в битката за сенаторското място в Мичиган? Новина като тази определено има потенциала да стане вирусна в социалните мрежи и точно това се случи в края на юли, когато социологическата агенция Delphi Analytica публикува резултатите от свое проучване за шансовете на потенциалните кандидати в местната надпревара. Според данните рок музикантът със симпатии към републиканците Кид Рок би взел 30% от гласовете, докато сенатор Деби Стабеноу от Демократическата партия има 26% подкрепа. Точно така, според допитването заемащата поста от 2000 г. насам Стабеноу губи от човека, изпял

“Ако бях президент на добрите стари Съединени американски щати, щях да превърна църквите в стриптийз клубове и да гледам как целият свят се моли“.

Резултатът е толкова изненадващ, че новината за проучването бързо плъзва в политическите секции на различни онлайн издания. Губернаторът на Тексас Грег Абът туитва за нея, а самият Кид Рок споделя една от публикациите по темата. Има обаче един проблем: никой не знае дали проучването на Delphi Analytica е истинско. Сайтът на агенцията се появява на 6 юли, само няколко дни преди предполагаемото реализиране на анкетата, а самата компания няма буквално никакви следи на други места онлайн.

И понеже така и не става ясно как и дали изобщо е направено проучването, примерът с Delphi Analytica е доста показален за неясната граница между представителните и напълно нелегитимните допитвания до населението. Още един сигнал за това FiveThirtyEight получават от свой източник – Майкъл Макдоналд, който следи отблизо политическите проучвания от години.

Истинско ли е проучването, в което Кид Рок води? 

За редакторите на онлайн изданието остава загадка дали хората зад Delphi Analytica изобщо са осъществили подобно проучване. Макдоналд твърди, че данните се базират на анкета с платената платформа Google Surveys и е напълно вероятно да не са направени никакви усилия да се търси представителност на резултатите. От FiveThirtyEight успяват да се свържат със социологическата агенция, откъдето обясняват, че са ползвани резултати от допитвания през Google Surveys и SurveyMonkey, един от най-големите онлайн сайтове за анкети в глобален мащаб, но без да дадат повече подробности за демографията и методиката на проучването. Google Surveys и SurveyMonkey от своя страна не потвърждават дали техните платформи са ползвани за проучването.

Обикновено адекватните политически проучвания гарантират правилно пропорционално представяне на гласуващото население в извадката, припомнят от FiveThirtyEight. За САЩ това вклчва възраст, образование, пол, раса регион в рамките на щата и статус на гласуващия – дали има право на глас и дали смята да гласува. В случая с проучването за евентуален бъдещ сенатор от Мичиган разбивката на суровите данни напомня много на демографията, давана от Google Surveys. Много от полетата обаче не съвпадат и това поставя съмнения дали няма намеса в данните или не са ползвани данни от няколко различни източника, което би поставило под съмнение автентичността на резултатите.

Толкова опасни ли са фалшивите проучвания?

За повечето хора едно-единствено проучване едва ли ще има голям ефект върху собственото решение как да гласуват на дадени избори – никой не следи всички възможни резултати от подобни допитвания. Да си го кажем обаче честно – поредица от подправени изследвания и дори една единствена злонамерана социологическа агенция може да промени изхода от изборите, особено ако попада често във водещите новинарски канали.

Социологът Адам Гелър, който работи за Републиканската партия и е бил част от кампанията на Доналд Тръмп за президентските избори през 2016 г., казва пред FiveThirtyEight, че обществените допитвания лесно създават новини, защото са „истории, които е много лесно за журналистите да разкажат“.

И въпреки че Кид Рок още не е направил официални постъпки за вклчването си в битката за място в Сената, броени дни след излизането на резултатите от съмнителното проучване на Delphi Analytica рок звездата вече може да се похвали с официалната подкрепа на бившия губернатор на Ню Йорк Джордж Патаки.

И като се замислите, социологическо проучване, за което дори не сме сигурни, че е проведено реално, може да доведе (поне отчасти) до избирането на действащ рок музикант за американския Сенат. И ако това не е истински рокендрол!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.