SHARE

За седми пореден път и общо 12 в историята на класацията на Forbes Меркел се озовава на върха на най-влиятелните жени в Европа.

„Още веднъж Меркел оглавява списъка. Като de facto лидер на трудната европейска коалиция Меркел тази година спечели и трудната битка с крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AfD), която достигна до Бундестага. Тя трябва да продължи да държи руля на ЕС, изправена пред задаващите се бури на Brexit и надигащия се антиимигрантски сантимент в Европа. Тя е в позицията на силата, тъй като икономиката на Германия продължава да нараства. След спад през 2015  г. БВП на страната е във възход.“

Това са причините, които Forbes изрежда, за да отреди престижната титла на Меркел за поредна година. Факт е, че титлата ѝ е трудно да бъде оспорена. В света на надигащи се авторитарни лидери, предимно мъже, тя остава единственият символ на стабилност, центризъм и защита на либералната демокрация.

Меркел доказа през годините, че не избягва трудните решения – като приемането на над 1 милион имигранти от Близкия изток – и е готова за решителни промени – като твърдия курс, който пое към възобновяема енергия.

Стабилност, отстояване на ценности, решимост и икономически възход – качествата на един истински лидер.  Германия има най-висок икономически растеж от всички големи и развити икономики през 2016 г. „Това постижение е още по-забележително, имайки предвид, че 2016 г. беше доста тежка година и заради Брекзит, и заради други геополитически бури“, написа Георги Ангелов за „Терминал 3“ в началото на годината. 

Меркел е и трън и в очите на пропагандата. Тя е дясна, лидер на християндемократическа партия, защитаваща либералната демокрация, човешките права, умерения курс, но и стремежа към реформи. Меркел не може да бъде вписана в клиширания образ на демагозите, че всички раделите на свободата и гражданските права са или леви, или безлично и бездействащо статукво.

Тя е политик, известен с умението си да прави компромиси, но същевременно безкомпромисна към надигащия се национализъм, отказваща да си сътрудничи с крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

И нека не забравяме още един фактор.

Меркел е най-влиятелният източноевропеец в света, разбиваща всички клишета за изостаналия в миналото – морално и икономически Изток. Тя е доказателство, че въпреки годините на комунизма и духовния упадък зад желязната завеса източноевропейците не просто могат да приемат ценностите на свободния свят, но и да бъдат техен лидер.

Колаж: freeyork.org

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.