SHARE

Германското правителство обмисля да оправомощи Европейската комисия да замразява европейски средства за държавите членки, в които няма върховенство на закона, предават Reuters и Politico.

В документа на немските власти, който е видян от Politico, пише, че Германия разглежда дали “получаването на кохезионни фондове от ЕС може да се обвърже с основните принципи на върховенство на закона”. Ако процедурата бъде приета, то тя ще влезе в сила от следващия бюджетен период от 2021 г. По информация на „Капитал“ поне още две страни членки предлагат подобна промяна.

Европейската комисия и сега има възможност да замразява фондове, като се позове на технически нарушения, но реално истинските причини може да са политически, както се случи с България при събитията около „Южен поток“ през 2014 г. С настоящото предложение комисията ще има директно властта да го прави заради нарушения на върховенството на закона.

Причината за хода е ясна. Настоящият механизъм за санкциониране на държави, които не се съобразяват с върховенството на закона, не действа, тъй като, за да се приеме крайната стъпка – отнемане на правото на глас в съвета – се изисква единодушие. Така Унгария и Полша могат взаимно да блокират процедурите срещу тях.

В началото на месеца 23 от 28-те страни членки разкритикуваха Полша за опитите на правителството да овладее съдебната власт, да обезсили Конституционния съд в страната и да ограничи достъпа на медиите, нарушаване на имигрантската политика и опитите за цялостна забрана на абортите.

Също така за първи път в историята на съюза държава членка бе порицана от Европейския парламент за очевиден риск от тежко нарушение на ценностите на съюза – Унгария. Нейните нарушения – от опита за затварянето на университет до нарушаването на европейските правила в мигратската политика – са системни и за тях страната е критикувана в продължение на години. Сред тях са промени в унгарското законодателство, с които да се ограничи възможността на неправителствените организации да получават финансиране.

Заплашена ли е България от спиране на европейските средства?

Върховенството на закона е основен принцип на всяка правова държава, който, казано по-просто, гарантира, че законите важат за всички, спазва се конституционният ред и не са нарушени основните права на гражданите.

В този контекст опитите на Полша за абсолютна забрана на абортите и обезсилване на Конституционния съд в страната са пряко нарушение на върховенството на правото, тъй като с първите се нарушава основно право, а с вторите се подкопава конституционният ред в страната, като се блокира възможността да се следи дали правителството спазва конституцията.

На пръв поглед в България няма толкова дръзки опити за подкопаване на държавността и правата на човека, но може да си припомним епизодите с “ловците на мигранти”, които, без да имат право, арестуваха когото намерят за добре и не понесоха никакви санкции за това.

Ако се установи, че съдебната власт в България е неспособна да упражнява функциите си, това също би било нарушение на върховенството на закона.

Така или иначе, далеч по-важен е сигналът, който се отправя с намерението на Германия и Брюксел да замразяват еврофондове.

Времето на тихия, дипломатичен и пасивен Европейския съюз приключва. Европа навлиза в една нова фаза, в която ще защитава ценностите си и ще говори, когато е нужно, и изобличава онези, които от години не осъзнават смисъла на ЕС.

Една Европа с по-силен и прям глас е много добър знак за България, която е свикнала тихо, бавно и спокойно да не предприема нищо.

SHARE