SHARE

От Огнян Исаев

За три дни три мита за ромите умряха:

1/ не работят;
2/ не изпращат децата си на училище;
3/ живеят от социални помощи.

Има и 4: агресивни са и циганската престъпност е навсякъде, завладяват ни.

1. Ромите работят. Този принудителен бойкот, който се получи, е индикация какво би се случило, ако ромите спрат да работят. И чистотата е само една от областите, където са заети. Блокиране на доста услуги и стоки е най-малкият ефект.

2. Ромите изпращат децата си на училище. Иначе много училища просто биха били закрити поради незапълнени паралелки. Разбира се, съвсем друг е въпросът какво правят там. Но… това е извън техните компетенции. А покрай Габрово поне става ясно, че ромските деца са в изключително несигурна среда и винаги в риск от отхвърляне, изолация и саморазправа – част от причините, поради които често родителите спират децата си (а не 40 лв. детски надбавки).

3. Ромите не живеят от социални помощи, защото няма как да оцелееш с 40 лв. (толкова е помощта) на месец дори и на село, ако трябва да си ангажиран 14 работни дни по 4 часа (отработване на помощта) – т.е. нямаш възможност да заработиш нещо странично. Има около 35 хил. души в България, които получават тази символична подкрепа – най-вероятно нямат избор, и те не са само роми.

4. Ромите са сред малкото народи по света, които никога не са воювали за територия. И никога не са си поставяли за цел да завладеят някого. За сравнение може да се ползват всички балкански народи и малки западни нации, които доскоро проливаха кръв за всеки сантиметър земя и за всеки нападнат член на общностите си. Нито един ром не апелира и не поведе някого към саморазправа.

Ще повтарям тези истини при всеки дежурен журналистически въпрос.

И с това ще залязват политическите амбиции и мераци на доста управляващи и кандидати за държавната баница. Защото наистина има едно малцинство, което има силни права, но никакви задължения. Но това не е ромското малцинство. Защото не ромите купуват евтини имоти. Защото не ромите печелят обществени поръчки. Защото не ромите са на върха на държавното управление.

Препубликувано от Фейсбук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.