SHARE

Червената армия спасила евреите. Този мит чухме от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

За да се разбуни всякакво съмнение, че това не е било грешка, породена от непознаването на история от страна на Захарова, то руското посолство в България публикува позиция, доказваща, че това е съвсем умишлена провокация.

Позицията е на научния директор на Руското военно-историческо общество Михаил Мягков. Тя дава вид, че признава ролята на България за спасението на евреите:

„Благодарение на гражданското противопоставяне на тези планове, позициите на Българската православна църква, обществени организации и самия цар Борис депортацията е могла да бъде предотвратена. Но кой се явява основният довод, за да заемат българските власти такава линия на поведение?“, пита Мягков в позицията, публикувана от руското посолство.

„Основната е – променилата се обстановка на военния фронт, победата на Червената армия при Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ за освобождаване на неговата страна и европейските страни.“

И така получаваме отговора – да, Русия иска да отправи провокация към България. По същия начин, по който наскоро Путин обяви, че кирилицата идвала от „македонските земи“. 

Друго също е видно от този текст. В него е спомената ролята на повечето институции и организации, помогнали за спасяването на българските евреи, но е пропусната една изключителна важна група – народните представители и най-вече подпредседателят на парламента Димитър Пешев.

Може би пропускът се дължи на факта, че същата Червена армия е довела на власт комунистите, които осъждат Пешев на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“. И именно българските евреи успешно се застъпват за него и го спасяват, след като той е прекарал повече от година в затвора. И до края на живота си Пешев е третиран като враг на народната власт и умира в забвение от всички.

И ако за Русия той не е герой, то това не е така за останалата част от света. Димитър Пешев е почетен гражданин на Израел, в негова памет е посадено дърво в Гората на праведниците в Йерусалим. Международната фондация „Раул Валенберг” на името на шведския дипломат, спасявал унгарски евреи, създава медал с неговия лик.

Но може би най-символично е това, че негов бюст е поставен в сградата на Съвета на Европа в Страсбург през 2000 г.

Горд съм, че мога да участвам в откриването на този бюст – на един велик българин, един велик европеец и истински хуманист. Димитър Пешев има куража да каже „не”, когато България получава искането за депоратация на българските евреи“, казва на церемонията по откриването на бюста Ханс Крюгер, зам. генерален секретар на Съвета на Европа, и допълва: „Той инициира петиция, подписана от 43-ма членове на парламента, които изпращат протестно писмо до министър-председателя. Неговите усилия изиграват ключова роля за решението на цар Борис III да отхвърли депортирането. Така над 48 000 души са спасени от концентрационните лагери. Димитър Пешев пострада заради своя кураж. Той загуби своето имущество и правото да упражнява своята професия“.

„Но Пешев плаща скъпо за това – както по времето на нацистите, така и при комунизма„, е оценката, която дава за ролята на Димитър Пешев лорд Джонстън, председател на ПАСЕ тогава.

„Той направи много – заедно с българите, с българския народ, за да спаси 50 000 евреи – почти цялата еврейска общност в България. Те бяха спасени от българския народ, от българския парламент и от всички онези добри хора, водени от Димитър Пешев“, заявява специалният пратеник на Израел Рони Мило.

Така Европа, Израел и останалата част на света почитат и напомнят за истинският принос и истинската история.

На нейния фон провокациите на Русия изглеждат добре познати от, за съжаление, недалечното минало и доста евтини днес. Поредната подмяна на историята, която да обслужи любимото им чувство на дълг, което ни вменяват и обожават да ни напомнят – особено когато трябва да защитят присъствието си в страната и корупционните си проекти.

България нищо не дължи на Червената армия, а още по-малко на Путинова Русия.

 

SHARE