SHARE

Или искате 24-и май да бъде български национален празник, или признавате съществуването на македонски език. Не може и двете.

За съжаление българите са драматичните герои на вечния исторически компромис. Слава Богу, оказва се, че не са готови на такъв по отношение на изконен национален интерес. Защото болшинството българи не са съгласни да преглътнат узурпирането на езика им и историята им. България никога не е имала узурпарторски интерес спрямо Македония. Винаги кротко, с разбиране на цялата политическа конюнктура, създадена от СССР е подхождала към този въпрос. Няма никаква причина 30 години след падането на режима на СССР с всички изкуствено създадени от него държави, нации, езици, които целят разделение, днес да признаем успеха на този зловещ политически инженеринг от миналото.

България има цялото уважение на развитието на цивилизацията, за да признае правото на Македония на самоопределение. Това е причина България да е първата държава, признала държавата Македония. Това е причина България никога да не си е и помисляла да заявява териториториални претенции. Македония от своя страна винаги се е страхувала от това. И именно заради България те сложиха в преамбюла на своята Конституция изразът „македонска нация“ като част от изречението, че тя съставлява държавата Македония. Довело до „войната“ в Македония, предизвикана от албанското малцинство. Пазейки се от България, която никога и с нищо не е посегнала към нейната независимост, Македония се докара до „война“ (отразявала съм я за БНТ, така че съм много наясно – за незапознатите).

Това би трябвало да дава обяснение на картината с проблемите или по-точно комплексите, които Северна Македония има спрямо България. Не обратното. България и Северна Македония имат подписан Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Той признава правото на всеки да се припознава като какъвто пожелае – ако иска македонец, ако иска марсианец, ако иска българин. Този договор също така признава конституционните езици на двете държави. Какво още иска Северна Македония? Безусловно признание на македонския език? Това прочетох аз в последния отговор от Скопие. Съжалявам, братя и сестри. Това е лъжа. Разбирам, че във времената на фалшиви новини, девалвация на науката и историята и хибридна война това върви. Но няма как да признаем, че има македонски език. Това е предателство към България и българския национален интерес. А ние – българите, изконно нямаме друго, което безспорно и в пълно единение да определяме като национално съзнание и в което да сме единодушно обединени, че е българска национална кауза освен езика и буквите.

Просто е. Не ли?

Не разбирам ЕС. Същият, който настояваше Румъния да направи промени в законодателството си по отношение на съдържащи се в него антисемитски текстове като безусловно условие за начало на преговори. В същото време, преглъща безусловно преамбюл на Конституция, който стъпва и реферира директно към режим, легитимиран с лагери на смъртта и геноцид. В които са загинали българи заради това, че са искали да се самоопределят като българи. Не разбирам и новите демократи, които не разбират тези две прости неща – българският език и диктаторския режим – едното македонците трябва да преглътнат, а от другото да се отрекат. В момента те искат да направят обратното. И България с основание се противопоставя на това. Другото е предателство.

На снимката виждате оригиналния документ, с който е създадена „новата“ македонска азбука и „новите“ букви. Видно е кои са и защо са. Хубаво е да се отбележи, че в момента обсъждаме държавата Северна Македония, а не Македония. Северна Македония е именно, защото Гърция успешно защити своя национален интерес.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.