SHARE

Наскоро разказах в блога на „Мтел“ за няколко страхотни творци, които печелят своята популярност с идейните си профили в Instagram. В събирането обаче останаха и няколко, които не успях да спомена, а определено има нужда да добавим и YouTube, където една изгряваща звезда наистина може да започне да свети силно.

Instagram

Serious Design
Изкуство, което смесва обекти от ежедневието ни и храна. Или по-скоро обекти, елементи от които са направени от храна. Обикновено непрактично, но в повечето случаи забавно. Serious Design е проект на канадската дизайнерка Матия Ерсег и май е всичко друго, но не и сериозен.

Handycake

A post shared by Matija Erceg (@seriousdesign) on

Raskalov
Виталий Раскалов определено е от пътешествениците, на които човек може да завижда. Повечето от неговите приключения обаче са от типа „не правете това у дома“ – изкачвания по 400-метрови кранове, разходки на върха на Trump Tower, провесване от покрива на катедралата в Кьолн. Освен това Раскалов може да се похвали и с официална забрана да влиза на територията на Китай след изкачването на Shanghai Tower.

Hey! We posted video from Shanghai Tower. Check on my YouTube channel: www.youtube.com/user/raskalovit

A post shared by Vitaliy Raskalov (@raskalov) on

MyDayWithLeo
Изрезки от списания и стопанимация – поставяш в подходящ контекст с участието на непознати живи хора и ето ти шедьовър. Това е формулата на „сатиричния фотограф“ Джоъл Стронг, който не признава граници на своята сатира. Как иначе да видите Джеймс Франко да целува Ким Чен Ун? Сега обаче наближава Коледа, затова…

Satiregram
Според своята създателка Юсил Кастането Satiregram е „епитом на един типичен потребител на Instagram“. Което означава, че тук виждате само генерализации при описанието на конкретни сюжети, нахвърляни върху листче. Всъщност „конкретни“ не е точната дума – тук става въпрос за сюжети, от които изобилства в Instagram. Така че последователите на Satiregram спокойно могат да си представят какво трябва да видят, да…

YouTube

Разбира се, по-големият генератор на звезди от световен мащаб е YouTube – не просто предпочитана платформа за публикуване на видеа, но и истински инкубатор за таланти. Не е тайна, че хора като Джъстин Бийбър и PSY (не сте го забравили, нали – Gangnam Style вече има 3 млрд. гледания!) придобиват световна популярност именно тук.

Ed Sheeran
Годината е 2009-а, а рижо момче от Халифакс свири на класическа китара пред обезлесели дървета. Песента Autumn Leaves се появява в канала на продуцента Джейк Гослинг и определено е трудна за харесване от първо слушане. Днес нямаме този проблем – Ед Шийрън е абониран за първите места в класациите и не му е никак трудно да направи 1 млрд. гледания в официалния си канал. Специфичният му стил е забелязан още преди 8 години именно в YouTube, а сред първите му популярни „фенове“ е самият Елтън Джон, който му се обажда лично по телефона след дебютния сингъл The A Team.

Ten Second Songs
Антъни Винсънт определено ми е любимец с успешното имитиране на популярни музикални парчета в различни стилове. Той го прави от своето студио Zedalza в Ню Йорк, където несъмнено привлича нови клиенти. И ако това да изпееш Hello на Адел, преправяйки гласа си по 25 различни начина, не е творчество на истински майстор, спокойно мога да ви пусна и видеото, в което Антъни пее… Despacito.

The Weeknd
Неговата кариера в YouTube започва като загадка – чуващ се сякаш от другия край на дълга тръба глас и статични снимки във всяко видео. Личният канал на канадския изпълнител все още носи името xoxxxoooxo, но разликата от началото на 2011 година е, че роденият в Торонто Ейбъл Тесфайе вече има и официален изпълнителски профил, в който всяка от песните може бързо да натрупа десетки милиони гледания.

Феликс Арвид Улф Шелберг a.k.a. PewDiePie
Гемйърите, които записват играта си и реакциите на случващото се, едва ли са особено любопитни за широката аудитория (и най-вече за възрастните). Сега обаче ще ви шокирам – най-следваният потребител в YouTube е именно такъв – гейъмърът PewDiePie, чийто канал има близо 60 млн. последователи, а видеата му имат повече гледания дори от тези на Джъстин Бийбър.

Ако търсите качествено и запомнящо се съдържание, определено няма да го откриете тук, но… да си №1 в YouTube определено не е нещо, което трябва да се подценява. А и според неофициални данни досега шведът е изкарал от рекламата във видеата си над 50 млн. долара. Антисемитски изказвания в няколко видеа обаче го лишават от договор с Walt Disney…