Всичко било под контрол

Всичко било под контрол

SHARE

От Андрей Янкулов

Според министъра на здравеопазването към момента не светят червените лампи, предполагащи затягане, а не разхлабване на мерките. Здравната система не била подложена на натиск.

Всичко било под контрол.

Индикаторите за усилване на натиска върху здравната система обаче не могат да бъдат пропуснати.

Четирите седмици от месец февруари:

1-ва седмица – от 2886, лекуващи се в болница с коронавирус в първия ден от седмицата, до 3133 в последния ден от седмицата – увеличение с 247 на седмична база
2-ра седмица – от 3126 до 3375 – увеличение с 249

3-та седмица – от 3425 до 3846 – увеличение с 421

4-та седмица – от 3880 до 4674 – увеличение с 794

Обективният прочит на данните, които самото министерство предоставя, показва драстично увеличаване на приетите в болница за последните две седмици от февруари, което ако се запази като тенденция и през март, положението много скоро ще стане критично.

За сравнение, на 23-ти ноември същият здравен министър предложи локдаун при 6350 лекуващи се в болници и множество истории за неприемани пациенти поради липса на места. Без връзки в болница не се влизаше.

Или капацитетът на здравната система рязко се е вдигнал за три месеца и би издържала и на много по-висок брой пациенти от 6350, на който се пречупи есента, или се надяваме на нищо по-различно от чудо, което рязко да пресече тенденцията от последните две седмици на драстично увеличаване на хората, имащи нужда от болнична помощ.

Друго логично обяснение няма.

Препубликувано от Фейсбук

Колажът на корицата е с цитат на Борисов от ноември 2020 г.

SHARE