SHARE

Водещият разследването за сътрудничество между Тръмп и Кремъл специален прокурор Робърт Мълър показа на всички замесени в сагата какъв е техният избор.

Ако не помогнеш на властите, той ще използва цялата си власт – от внезапен обиск на дома до обвинения, за които може да получите над 80 години в затвора, какъвто е случаят с бившия шеф на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт, и неговото протеже Ричард Гейтс.

Ако помогнеш и разкриеш каквото знаеш за сътрудничеството на Кремъл с Тръмп – то ще бъдеш обвинен единствено за това, че преди си подал лъжливи показания като ген. Флин и Джордж Пападопулос.

Примерът с ген Флин е показателен. Не само че той можеше да се изправи пред обвинения, за които, ако бъде признат за виновен, може да лежи над 60 години (а част от тях са и лесно доказуеми, като това, че не е декларирал приходите си от  Русия и Турция), но затвор грозеше и неговия син – Майкъл Флин-мл.

Изправен пред това семейството му десетилетия да лежи зад решетките  – човекът, който преди две години е седял на една маса с Путин на галавечеря, а руските служби наричат на галено „Миша“ – изведнъж го обзе патриотичният дълг да разкрие завесата над случилото се при кампанията и в администрацията на Тръмп.

Вече знаем, че неговите показания уличават в лъжа и друга фигура – зетят и съветник на Тръмп, съпруг на Иванка – Джаред Къшнър. Именно той е координирал действията на Флин в деня, когато той звъни на руския посланик пет пъти да го уверява, че санкциите срещу Русия ще отпаднат – разговори, за които впоследствие излъга, че не са се случили, и бе уволнен.

Лъжата на Флин обаче разобличава и Къшнър, който също даде лъжливи показания как не е участвал в никакви задкулисни договорки с Русия. Тя поклаща и вицепрезидента Майк Пенс, който обаче уверено твърди, че самият той е бил подведен от Флин.

Къшнър обаче има и много други неща, за които да се притеснява. Внешэкономбанк е финансирала с 850 милиона долара хотел на Trump International, чийто строеж се е водил от бизнес партньора на Тръмп Александър Шнайдер, разкри Wall Street Journal. В статията също така се посочва, че зетят на Тръмп се е срещал с председателя на борда на банката  през декември 2016 г.

Организацията на Тръмп има няколко финансови скандала, в които е замесена Русия – вкл. с Deutsche Bank и руската Алфа Банк, но все още не знаем те как точно се навързват и дали зад тях се крие зависимост към Кремъл.

Знаем обаче, че главно действащо лице в тях навярно е именно Джаред Къшнър. Поне според публичните изяви на един бивш служител на организация на Тръмп – Феликс Сатър – може да предположим, че Сатър си сътрудничи с властите.

И тук идва големият проблем за Къшнър, който стои и пред всеки друг от свитата на Тръмп – да си сътрудничи ли с властите, или да се изправи пред сериозни обвинения за лъжливи показания и финансови измами.

Също така няма гаранция, че специалният прокурор Мълър вече не знае достатъчно или не може да си намери сведения от друг. Къшнър може да има златния шанс да се спаси, ако предаде семейството на съпругата си, но едва ли този златен шанс ще продължи задълго.

Освен Къшнър другата пряка мишена на Робърт Мълър ще бъде синът на Тръмп – Доналд Тръмп-мл., и неговите имейли, които доказват, че не само е бил наясно относно сътрудничество с руската държава с цел да подпомогне избирането на баща си, но и е изключително ентусиазиран да получи информацията за опонента по това време Хилъри Клинтън.

„Смятам, че това е страхотно!“, пише той в имейлите. Публикуваните имейли между Тръмп-младши и Роб Голдстоун – британски публицист, който урежда срещата между Тръмп-младши и руския адвокат Наталия Веселнитская от името на руските олигарси Емин и Арас Агаларов. Първият имейл изрично посочва, че информацията и срещата са „част от подкрепата на Русия и правителството ѝ за г-н Тръмп“. Те обещават, че документите ще са полезни за баща му. На тази среща присъства и Джаред Къшнър.

Истинската цел обаче не е Къшнър, нито Флин, нито Манафорт. Истинската цел на това разследване е президентът и неговата странна зависимост от Русия.

С показанията на Флин вече е възможно и президентът да бъде свален само за възпрепятстване на правосъдието – тъй като моли бившия директор на ФБР Джеймс Коуми да прекрати разследването срещу Флин, а след това Тръмп уволни Коуми и в интервю за NBC заяви, че причината за уволнението е „това нещо с Русия“.

От този момент зам. главният прокурор на САЩ Род Розенстайн назначи специален прокурор, който да води разследването – Робърт Мълър. (Главният прокурор, назначен от Тръмп – Джеф Сешънс, си направи отвод, след като се разбра, че е излъгал, че не е имал срещи с руския посланик в САЩ – оттогава насам Сешънс станал култов с това как в публичните си показания пред Конгреса отговаря с „не си спомням“ на почти всеки въпрос.)

За шест месеца, откакто води разследването, Мълър показа, че е готов да стигне до самия му край и да разкрие случилото се в кампанията. Разбрахме, че и това, което ние знаем, е само върхът на айсберга, а Мълър действа далеч по-тихо – така напр. никой не знаеше, че Пападопулос се е обърнал срещу Тръмп още в средата на годината.

 

Настъпи последният етап на играта – разследването вече е срещу най-тесния кръг от свитата на Тръмп – неговото семейство, дали то ще предаде патриарха или не може и да няма значение за изхода от разследването.

Но историята на XXI в. – това дали Русия е успяла да внедри свой човек на върха на американската политика – предстои да бъде разкрита докрай и никога не сме били по-близо до истината.

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat