SHARE

Първият автомобил с водороден двигател е водородният седан “Мирай” на Toyota. Амбициите на компанията са големи – да сложи край на ерата на черното злато и замърсяването на въздуха.

Наместо вредни газове новият седан „Мирай“ на  Toyota отделя чиста вода. С едно зареждане автомобилът може да измине 650 километра.

Цената за самата кола в различните и вариации ще е около $60 000, но японското правителство предвижда субсидии в размер на $17 000 за потребителите. 

Япония има огромен проблем със замърсяването на въздуха в градовете. Това е и една от причините властта в Токио да инвестира $30 милиона в програмата за развитие на водородни автомобили и инфраструктура. 

Сравнително високата начална цена на колата се компенсира от основното ѝ предимство – тя се движи с един от най-достъпните и евтини природни ресурси – водород.

Според предварителни изчисления цената за изминат километър може да се равнява на 1 цент (на база на тези изчисления за 1000 km бихме изхарчили ок. 15 лв., но тази цена не е съобразена с конкретни пазарни условия).

В началото водородните коли ще срещнат и друг проблем – къде да се зареждат. 

UK Hydrogen Launch Stock Photography

За момента решението е на бензиностанциите да бъдат поставяни стоянки с водород, от които колата ще може напълно да се зареди за 3 минути, но ще отнеме време, докато бензиностанциите възприемат подхода.

Toyota подчертава, че е взела мерки, за да обезопаси водородните хранилища на колата заради лошата слава на дирижабъла “Хинденбург”, който през 1937 г. става причина за смъртоносен инцидент. Техниците са подсилили стените на хранилищата, така че дори при удар те да не бъдат засегнати.

По изчисления на британския научен институт – Centre for Future Studies, до 2030 г. общо 1,6 милиона коли ще бъдат продадени на британския пазар.

Изключително ниската цена на водорода един ден може напълно да измести петрола и дизела. Засега обаче ограниченият достъп до станции с водород  и високата цена на колата ще ограничат нейния пазар – фактори, които е единствено въпрос на време да се променят.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.