SHARE

Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. Спомняте ли си началото на епидемията и световните шампиони на мерките, които „затвориха“ цялата държава при 0 болни? „Затвориха“ е в кавички неслучайно. И тогава държавата беше затворена само на думи, изказани на истерични среднощни пресконференции. А една сутрин даже се накараха на фризьорите и тези, които са отишли на фризьор, защото не спазвали мерките. „Кои мерки“ питахме тогава, защото никой не беше затворил фризьорските салони. Нито беше затворил хората по къщите, както това се случваше тогава в много държави. Нищо такова не се беше случило в България. Но се създаваше впечатлението, че държавата е затворена и са взети най-страхотните мерки. Даже се изградиха КПП-та, без на хората да беше забранено да пътуват. На всички възмутени тогава от хаоса, се отговаряше от хор уплашени до смърт хора, че те нищо не разбират и единствено в България нещата се случват контролирано иначе ще се мре, яко ще се мре. Нямаше грам чуваемост на всеки опит за аргумент в посока – нужен е анализ, стратегия, план за изпълнение. Да се види кое работи и кое не, да се реагира умно, а не паникьорски. Не. Отвсякъде се чуваше само „иначе ще се мре, яко ще се мре.“

Разговарях с много близки и приятели в България и с изненада научих, че и сегашния „локдаун“ е като предишния – никой не е „затворен“ и нищо не е „затворено“, освен ресторантите, училищата, детските градини и университетите. На работодателите било указано те да решават дали да пратят хората да работят от къщи или не. Големите магазини за нехранителни стоки щели да си работят… Никой не е „затворен“ у дома. Не са спрени и пътуванията. Питам аз и отговор не искам: представете си семейство с две деца – едното в първи, другото в трети клас. Работодателят на родителите настоява те да си ходят на работа. Кой ще гледа децата? Какво правят тези родители? Ще ги гледат баба и дядо (ако имат такива), за да се заразят най-бързо, не ли? Кое не е така?! Т.е. отново пълен хаос, за който накрая ще излязат виновни пак фризьорите и онези, които са си позволили да отидат на фризьор. Аз така го разбирам. И разбира се това с фризьорите е метафора, която онагледява ситуацията. Защото за неспособните да вземат нито едно правилно решение в правилния момент виновни ще сте вие. Без значение дали стоите в къщи, дали сте затворили кепенците на бизнеса си, дали изнемогвате на първа линия в тази пандемия… За всичко сте виновни вие. Както и за това, че яко, ама яко с мре.

#ОтМестопрестъплениетоБългария върви към своя финален епизод. Защото се мре. Яко, яко се мре. Поради тоталната неадекватност и некадърност на управляващите.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.