SHARE

“Скучен” откъм новини ден е днес. Най-голямото събитие е посещението на главния прокурор на Турция у нас. Той проведе редица срещи – с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на правосъдието Екатерина Захариева и разбира се с колегата си Сотир Цацаров, всички с акцент бежанския поток и борбата с тероризма. По време на разговорите не са обсъждани: задържането на активисти на Кюрдската работническа партия на българска територия, забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция, както и информациите за контрабанда на български цигари през кюрдски канали, съобщава бТВ.

Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Бежанците и България беше тема и на международните медии днес, но не заради посещението на турския главен прокурор. Френската Франс ТВ и британската Би Би Си отразиха ситуацията с “доброволните отряди” и техните “хайки за хора” днес. Франс ТВ отбелязва, че у нас се формират “милиции“, които гонят преминаващите през турската граница мигранти, а правителството осъжда тези често унизителни действия с половин уста. А Би  Би Си показва видеото, като разказва, че е заснето в Странджа, по границата между България и Турция, а доброволческата група казва на мигрантите, които изглеждат уплашени и не оказват съпротива, да се връщат в Турция. Най-малко един от доброволците държи мачете, отбелязват от медията. (по mediapool.bg)

И все пак днес имаме адекватна институционална реакция на високо ниво. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпространи позиция, в която заявява (цитираме я точно и дословно, защото казва всичко точно и ясно):

Гражданското съзнание и отговорност се изразява и в уважението, и съобразяването с държавните институции. Днес вече трябва да внимаваме не само за нелегално пресичащите границите, но и за тези, които искат да се възползват от тях. За пари или за евтина и опасна слава.
Няма друг освен компетентните органи, който да може да прецени, кое е целесъобразно, когато става въпрос за бежанците. Не може случайни хора, тръгнали на разходка, нарекли се „патриоти“ да решават дали да връщат бежанци или да ги насочват към местата за тяхното регистриране.
Излъчването на саморъчните записи на техните геройства показва как безкритичността в търсенето на рейтинг може да се окаже най-лесният път за всеки, който иска да облъчи обществото. С всяка възможна идеология.
На българската граница има граничари.Толкова, с колкото разполага МВР. Помощта, която сме потърсили, може да дойде само от МО. Това струва и ще струва допълнителни публични средства и за това преценяваме всеки момент, в който да прибегнем до нея.

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов коментира днес пред БНР, че има опити лоялни на Цацаров членове на ВСС да му осигурят доминация в Съдийската колегия. “Скандалите продължават и ще продължават. Аз обичам да ги сравнявам с температурата в един болен организъм, която е израз на имунна реакция. По същия начин, докато има хора, които във ВСС, макар и в малцинство, оказват съпротива на действията на съдебната номенклатура, предвождана от главния прокурор, това означава, че някой не се е примирил и в този смисъл аз много бих искал да не се стига до напускане на ВСС заради последните промени в Закона за съдебната власт”, каза още Христо Иванов.

Държавата има инструментариум да си събере данъците от българските собственици на компании в офшорни зони, които бяха осветлени чрез международно журналистическо разследване, ако се окаже, че те й ги дължат. Това увери финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БТА. Остава и да му повярваме… Но за съжаление всички реакции на официалните институции по отношения на множество разкрития за фрапиращи разлики между декларирано имущество и реален стандарт на живот на множество официални лица са били нищо по-различно от многозначително мълчание. Същата е била и реакцията по отношение на тези бизнесмени, които се крият зад офшорки с различни цели.

Колко далеч е Бразилия от България даже не се питаме тези дни. Буквата “Б” е повече от свързващо звено. Следвайки заветите на здравия български ген бразилската президентка Дилма Русеф се е окопала във властта и отказва да подаде оставка, въпреки гръмналия огромен корупционен скандал с доказано нейно участие. В същото време окопната война в парламента се разрази до броенето на всеки глас “за” и “против” отстраняването й в течащата процедура по импийчмънт, която навлиза във финална фаза. Очаква се развръзка. (по БТА)

В ООН тази вечер се провежда изслушването на Ирина Бокова в рамките на процедурата по избор на генерален секретар на организацията. Подобна безпрецедентна дискусия с кандидатите поотделно, в която въпроси ще могат да зададат и неправителствени организации, освен официалните представители, се провежда за първи път в историята на ООН. Наблюдателите сочат като основен конкурент на Бокова за поста кандидатката на Нова Зеландия Хелън Кларк. За нея днес лобира основно Великобритания. Източници на Terminal 3 твърдят, че именно Великобритания е направила нужното българският премиер Борисов да получи нейното уверение, че ще използва правото си на вето, ако България номинира Бокова.