SHARE

„Не уврежданията убиват децата ни, а държавата” – това бе лозунгът, с който родители и  деца с увреждания протестираха пред Народното събрание заради липсата на реформи в социалната политика на държавата. Те образуваха жива верига около сградата на парламента, за да привлекат вниманието на депутатите и Комисията по труда и социалната политика, която заседава днес в парламента. Три часа по-късно трима протестиращи бяха поканени от депутата на Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

„За две години нищо не направихте, а топлата вода е измислена – в Австрия, в Германия, САЩ, Канада или която нормална държава си изберете. Ние искахме само да я пуснете по тръбите“, каза на депутата един от поканените протестиращи, предава “Дневник”. След срещата протестиращите разказват пред медиите, че вътре никой не им е обърнал внимание.

Протестиращите искат реформа на цялата система, а не символични увеличения на социалните помощи. „Бяхме свидетели на огромната наглост на управляващите ден преди третия национален протест, бяха ни подхвърлени „едни“ пари, които всички знаем, че не решават проблема, напротив, задълбочиха го, а го задълбочиха, защото предложението им всъщност взима пари от едни деца, за да ги даде на други, а най-лошото, което видяхме и в новия „проектобюджет 2017“, е, че хората с увреждания над 18 г. остават отново встрани и нищо, никой не говори за тях. Крайно време е управляващите да осъзнаят, че в този сектор няма деца-възрастни, има хора с увреждания, които имат права, описани прилежно в Конвенцията за правата на хората с увреждания, по която конвенция България е страна от 2012 г., и ние просто искаме влизането й в сила, както и нейното изпълнение. Искаме закон за личната помощ, гарантиращ достоен живот на всеки човек с увреждане и семейството му!“, се казва в декларацията на протеста. 

За пет минути лидерът на БСП Корнелия Нинова получи и върна в сряда проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. След срещата с държавния глава Нинова заяви, че “ако трета политическа сила получи мандат и прави опит за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент”. Нинова повтори, че следващият президент Румен Радев отказва да участва в сформирането на служебен кабинет от настоящия държавен глава Росен Плевнелиев. 

Мартин Димитров от Реформаторския блок днес заяви, че е “ясно, че ГЕРБ иска да има предсрочни избори и те не могат да бъдат избегнати”. Очаква се президентът да връчи следващия мандат на реформаторите, които имат желанието да се опитат да сформират правителство, но без подкрепата на ГЕРБ това не би могло да стане. Официалната позиция на ГЕРБ и РБ по въпроса е, че ще се срещнат за консултации, когато бъде връчен мандатът на блока.

Съюзът на съдиите в България остро осъди двете вчерашни решения на Съдийската колегия на ВСС да проверят Софийския градски съд и Софийския районен съд, както и да започне дисциплинарна проверка срещу съдия Мирослава Тодорова. Публикуваме пълния текст на декларацията:

“Съюзът на съдиите в България намира за необходимо да изрази категоричната си позиция по отношение на решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от 6.12.2016 г., с което по инициатива на главния прокурор, опосредена от внесено предложение на Комисията по дисциплинарни производства, мнозинството от колегията взе решение за извършване на проверка на дейността на наказателните отделения на Софийския градски съд и Софийския районен съд. Това решение, както и решението от същото заседание за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова, също инициирано от главния прокурор, са поредното доказателство за неравнопоставено третиране и избирателен подход към определени съдилища и съдии.

Висшият съдебен съвет и в частност Съдийската му колегия все още дължат отговор на въпроса какви са били причините и кои са били отговорните лица от предходното ръководство на СГС за констатираните при проверката на нарочната комисия на ВСС „недобри практики“, обобщени в доклада от месец април 2015 г. Както е видно от същия доклад, още при извършената тогава проверка обект на интерес от страна на комисията е била и срочността по разглеждане на дела в СГС и особено в наказателното му отделение, включително и изготвянето в срок на съдебните актове и мотивите към тях.

В последвалия период от време проверки на наказателните отделения на СГС и СРС са били извършвани от Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и съответните по-горни съдилища. Всички констатирани данни при тези проверки са били на разположение на членовете на ВСС и на ИВСС както по отношение на цялостната дейност на отделенията, така и на съдиите от тях.

Дисциплинарни производства обаче са били образувани изключително по предложения на председателя на СГС, като част от тях все още не са приключили, някои от привлечените към дисциплинарна отговорност съдии са преустановили да правораздават и не са били отстранени от длъжност, без това да е предизвикало вниманието на Съдийската колегия на ВСС.

Повод за конкретното активизиране на Комисията по дисциплинарни производства и на ИВСС обаче се явява сезирането им от страна на главния прокурор с данни, събрани в хода на проверка, каквато прокуратурата не е оправомощена да извършва по отношение на дейността на съда. По този начин мнозинството в Съдийската колегия на ВСС легитимира тази нямаща своето основание в закона дейност на прокуратурата, а преди това отказа и да вземе отношение по манипулативния начин на представяне на извършената „проверка“ от страна на прокуратурата на дейността на наказателните отделения на СГС и СРС.

Изразяваме твърдото си несъгласие с така демонстрираното избирателно отношение от страна на мнозинството на Съдийската колегия на ВСС и с използването на силов подход по отношение на явно считани за неудобни съдилища и съдии.”

Също така днес колегията на Софийски районен съд (СРС) обяви, че „на 09.12.2016 г., от 11:00 до 13:00 часа, пред сградата на ВСС съдии и служители от СРС ще проведат митинг. Целта е да се изрази недоволство с цялостната политика на ВСС и да се защити независимостта на СРС. “ пише в декларацията на съдиите.

„Припомняме, че ВСС отказва да изслуша председателя на съда относно неравнопоставеното положение, в което са поставени свръхнатоварените служители на СРС в сравнение с други съдебни органи. Решенията на ВСС в тази насока, включително новият Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, запазват съществуващото статукво. СРС не получава в достатъчна степен и необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните с десетилетия проблеми. В същото време, обаче, е обект на непрестанни проверки (често провокирани не от принципни съображения), които поради това не стават основа за анализ и конструктивни решения, а се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта на съда.“ допълват съдиите.

Европейската комисия днес глоби три от най-големите банки в света – HSBC, JPMorgan и Credit Agricole – за общо €485 милиона. Причината е, че банките са манипулирали европейския лихвен процент Euribor. Нарушението е извършвано в периода 2005 и 2008 г., предава Ройтерс, като HSBC е глобена с €33.6 млн., Credit Agricole с €114.7 млн. евро, а JPMorgan с €337.2 млн. евро. Трите банки се присъединяват към множество други финансови институции, на които ЕС и САЩ наложиха глоби досега през последните години за маниполации с Euribor и Libor.

Междувременно днес в Сирия бунтовниците срещу режима на Асад започнаха отстъпление от Стария град на Алепо. Те призовават за 5-дневно примирие, за да могат да се евакуират цивилните. Правителствените сили на Башар ал-Асад вече контролират 75% от източната част на Алепо, предава BBC, която бе бойно поле между правителството и бунтовниците. За последните четири години цялата източна част бе контролирана от бунтовници, но особено след руските бомбардировки в подкрепа на Асад правителствените войски завземат все повече територия.

Днес папа Франциск заяви, че разпространяването на дезинформация е „навярно най-голямата щета, която медиите могат да направят“ и използването на комуникациите с тази цел, а не за осведомяване на обществото, е равнимо на грях. Наместникът на Светия престол заяви това в интервю за белгийското издание в Tertio. Папата също така заяви: „Мисля, че медиите трябва да бъдат много ясни, много открити и да не изпадат в болестта на корпофилията, която се изразява в отразяване на скандали и гнусни неща, дори и те да са верни“. Буквалното значение на корпофилията е проявата на неестествен интерес към екскременти и акта на тяхното отделяне.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, BBC и Reuters.

Снимка: БГНЕС

SHARE