SHARE

Прокуратурата връчи окончателното обвинение на военния министър в оставка Николай Ненчев. На влизане в следствието Ненчев коментира: “Нищо особено не очаквам. Спокоен съм, с вяра в доброто в началото на годината. Вяра, разбира се, в правосъдието, вяра във всички тези прокурори, които са честни и почтени хора, които, разбирам – трудят се неуморно, и моето пожелание към тях е да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал”.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова обяви, че Министерството на енергетиката ще сключи договор с БАН за изготвянето на анализ за това нужна ли е на България нова ядрена мощност. Според нея  е нужно активите на АЕЦ „Белене“ да се отделят в самостоятелна компания, която да се предложи за приватизация и ако има интерес – проектът за втора ядрена мощност да се осъществи. В противен случай трябва да се търси купувач на изградените два реактора.

Опасно време с обилни снеговалежи и екстремно ниски температури се очаква в следващите дни. В  сила е оранжев код за опасно време. Министерството  на здравеопазването обяви специални дежурни телефони като освен на 112 сигнали ще бъдат приемани и на 02/8050 300 или 0888 33 45 45. От директорите на болниците се изисква да осигурят при нужда достатъчно легла за хоспитализация на пациенти. Апаратурата в болничните заведения също трябва да е изрядна, а при спиране на тока резервното електрозахранване трябва да бъде включено и да има достатъчно гориво за продължителното му функциониране. Министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова обяви, че превантивно ще бъдат затваряни пътища. МВР предупреди, че се очаква сериозно усложнение на обстановката в Северна България и има реална опасност и за областите Смолян и Пазарджик. От МВР призоваха гражданите да не предприемат пътувания в тези райони, ако това не е наложително.

Терорът в Турция продължава. Двама души загинаха, след като кола с експлозиви се взриви в Измир. Ранени са 10 души. При последвалата престрелка двама от терористите са убити, един все още се издирва. Междувременно стана ясно, че мъжът, убил 39 души в атаката на Нова година в истанбулския клуб Reina, вероятно е етнически уйгур. Това заяви вицепремиерът на Турция Весни Кайнак. По думите му стрелецът е бил само един, бил е специално обучен и е част от терористична клетка.

Френската полиция арестува бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай въз основа на издадена от Сърбия международна заповед за арест. Сърбия настоява, че Харадинай е военен престъпник заради ролята си в бунтовете по време на конфликта в Косово. От своя страна властите в Косово направиха изявление, в което определят ареста на Харадинай като „недопустим“.

Румъния има ново правителство, оглавявано от социалдемократа Сорин Гриндяну, бивш министър на телекомуникациите. Това е второто предложение на социалдемократите, след като президентът Клаус Йоханис отхвърли предишното им предложение, това на Севил Шайдех.