SHARE

Парламентът прие на първо четене промените в данъчните закони, сред които е и намаляването на прага за плащанията в брой от 10 хил. на 5 хил. лв., отпадането на отстъпката за физическите лица при подаването на данъчна декларация онлайн, намаление на срока за заявление за регистрацията на ДДС от 14 на 7 дни, някои промени при търговията с акцизни стоки.

Европейската комисия предложи правилата на ЕС да бъдат разширени и да покриват всички газопроводи, които внасят газ в страните от ЕС. Така действието на Третия енергиен пакет на ЕС ще се разпростре върху оспорвания руски проект „Северен поток 2“, предназначен за пренос на руски газ в Германия по дъното на Балтийско море. Подробности в Mediapool.
Главният прокурор Сотир Цацаров не вижда проблем в съществуването на  т.нар. вечни съдебни шефове. Цацаров е пожелал тълкуване на текст от конституцията и по време на заседанието на прокурорската колегия на ВСС стана ясно, че не вижда проблем магистрат, който е бил на ръководен пост в определен орган на съдебната власт два мандата, след това да бъде назначен за трети път в друг правосъден орган.

Предишният състав на ВСС не виждаше проблем в „постоянните шефове“ и в мандата му бяха гласувани няколко такива назначения. Мотивът им бе, че основният закон не позволява някой да изкара три поредни мандата в един и същ съд, но проблемът отпада, ако третият и следващите мандати са в различен съдебен орган. Така се създаваше ръководна номенклатура в съдебната система, цитираме „Дневник“, където може да прочетете повече по темата. 

Междувременно стабилността се превръща в национален продукт за износ – България ще носи стабилност на Европейския съюз по време на европредседателството, стана ясно днес. Познатият рефрен изпя премиерът Борисов, който  взе участие в днешното съвместно заседание на българското правителство и Европейската комисия, на което се обсъди предстоящото председателство на страната ни. А всъщност истината е, че съществените въпроси за бъдещето на ЕС се обсъждаха другаде, а България отново остава встрани, тъй като политическата олигархия продължава да се крепи на едно и също статукво вече десет години. И ако не друго – именно тази стабилност е единственото ни лице пред Европа. Повече по тази тема казахме днес тук. 

Днес на първо четене бе приет бюджетът на здравната каса. Предвидените разходи в бюджета на здравната каса за 2018 г. са в размер на 3 859 978 000 лв., от които 3 622 060 700 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване. Парите за болнична медицинска помощ остават най-голямото перо – 1,8 млрд. лв., четем в „Дневник“, откъдето предоставят пълен очерк за днешното гласуване. 

Българските ученици нямат достатъчно познания за гражданската активност и не правят връзка между действията на институциите и законните начини за граждански контрол върху тях, съобщава отново „Дневник“.  В 11 държави се смята, че гражданското образование трябва да е отделен предмет. В други девет, сред които и България, че то трябва да е допълнителна дейност в училищата. Повече може да научите в техния материал по темата.

Асоциацията на европейските журналисти – България, организира серия от събития, посветени на борбата с дезинформацията. Събитието започва утре с конференция в София, на която ще присъстват международни европейски журналисти. Сред участниците са Ида Еклунд Линдвал, представител на звеното за борба с дезинформацията на Европейската служба за външна дейност, Жак Пезе, журналист от френския в. Libération и част от екипа на германската разследваща организация Correctiv.org, както и представители на водещи български медии и медийни анализатори. Повече може да научите тук. 

По света – Испания обяви, че обмисля конституционни промени, които да разрешат на регионите й да провеждат референдуми за независимост в бъдеще, заяви външният министър, цитиран от BBC. Алфонсо Дастис заяви, че е възможно да се проведе национален вот по въпроса. Ходът е по повод на събитията в Каталуния, а конституционния съд на Испания заяви, че вотът, проведен там и последвалата декларация за независимост, са противоконституционни и невалидни.

„Осъзнаваме, че сме изправени пред политическа ситуация, която трябва да бъде разгледана, но във всеки случай е ясно, че ако бъде взето решение, то ще бъде взето от всички испанци“, заяви министърът.

Доналд Тръмп бе посрещнат в Китай с почести, неоказвани на друг президент на САЩ досега – червен килим и вечеря в Забранения град… Това обаче според експерти не означава нищо освен познатото шоу, тъй като консолидацията на властта на Си Дзинпин след последните избори и амбициите на Китай да заеме мястото на отдръпналите се от световната сцена САЩ прави шансовете за постигане на консенсус минимални. Светът следи случващото се по времето на посещението на Тръмп в Азия, докато у дома позициите му отслабват, бидейки замесен в множество скандали. Си Дзинпин, от друга страна, обяви Новата ера за Китай преди седмици и светът гледа на него като най-силния лидер след Мао, който ще поведе Китай към световната сцена. Присъдата на BBC e жестокаТръмп е „транзакционен“ президент, който не отстоява ценностите на САЩ. Това означава, че времето на Китай е дошло. 

Администрацията на Тръмп сещо така обяви, че се отмята и от либерализирането на връзките с Куба – едно от постиженията в мандата на Барак Обама. Ще бъдат въведени нови рестрикции върху търговията и придвижването на кубинци, съобщава Washington Post.

И един малко позабравен персонаж като за финал – френското правителство свали имунитета на Марин льо Пен, бившия претендент за президентския пост тази година. Решението е по повод на снимки, които тя е публикувала в социалните мрежи. Ако бъде призната за виновна, Льо Пен е изправена пред огромна глоба и дори затвор според френските закони. Досега я предпазваше политическият й имунитет. В момента срещу нея тече и разследване за злоупотреба със средства на Европейския парламент, а повече може да научите тук.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.