SHARE

Днес е първият ден от срещата на върха на НАТО във Варшава. По всичко личи, че основна тема на срещата ще бъде руската агресия. Ангела Меркел вече отправи изявление, в което обвини Русия в подронване на европейската сигурност чрез “думи и дела”, предава Financial Times.

В отговор, полският министър на отбраната определи Русия като “най-голямата заплаха за света” и похвали Меркел за изявената силна позиция.

Срещата на НАТО ще продължи и утре като българската делегация е оглавявана от президента Росен Плевнелиев. Днес той изложи основната позиция на страната:

“Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация. Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите членки от Черноморския басейн, и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона”

На срещата във Варшава се очаква да бъде взето решение за разполагане на сили на НАТО в четири източноевропейски държави – Полша, Литва, Латвия и Естония. Днес америнският президент Барак Обама определи трите предизвикателства пред Запада като – атентатите от ДАЕШ; агресията на Русия и интеграцията на ЕС. “Това може би е най-важният момент за трансатлантическия съюз от времето на Студената война.”, пише Обама в собствена статия във Financial Times.

Обръщайки поглед към Великобритания, от там новината е, че следващият министър-председател на Великобритания ще бъде жена. На 9 септември около 150 000 члена на Консервативната партия ще избират между Тереза Мей, която подкрепи кампанията за оставане в ЕС и Андреа Лийдсъм, която бе за напускането на Великобритания.

Същевременно, САЩ и Южна Корея се споразумяха да изградят противоракетна система, която ще може да предотврати ядрена атака от Северна Корея. Кога и къде тя ще бъде построена все още не е известно, но действията идват след множеството опити на Ким Чен Ун да произведе ядрено оръжие.

И завършваме межународните новини с атентат в Далас, Тексас, 53 години след като Кенеди бе убит в най-големия град на Тексас. Петима полицаи са убити от снайперист, а други седем са ранени. Атентаторът е казал, че е разтроен от убийството на чернокожи в Америка и целта на терористичния акт е била да “убие бели полицаи”, предава Би Би Си. Атентата се случва докато офицерите на реда са охранявали шествие против насилието в Далас.

В България днес за пореден път се доказа, че когато гражданите пожелаят да действат, то политиците не могат да им се опрат. Това са и думите на Владо Руменов, който днес бе помолен от Вежди Рашидов да се върне на работа в Националната художествена галерия.

„Току-що ми се обадиха от деловодството на Национална галерия, за да ме поканят в понеделник в 9:30, за да бъда назначен на длъжността, на която бяха преназначени другите ми двама колеги, с които до 1. VІІ. бяхме на едни и същи позиции.“ – написа художникът във фейсбук тази вечер.

Молбата на Рашидов не попречи на стотици творци, преподаватели и граждани да се подпишат под открито писмо до премиера Бойко Борисов с настояване Вежди Рашидов да подаде оставка като министър на културата.

Свободата на словото не е просто абстракция, а фундаментално човешко право. През последните дни сме свидетели на откровен натиск от страна на министъра на културата Вежди Рашидов върху уважаван журналист от Българската национална телевизия, както и на уволнени по съмнителен начин негови критици от Националната художествена галерия след участие в критично за действията на министерството предаване. Смятаме, че подобни действия са много меко казано недопустими в европейска и демократична страна и не можем да стоим безучастни. Държавата, в която искаме да живеем, не е хранилка за лоялни хора, а система от правила, които трябва да се спазват. Независимостта на обществените медии и правото на изразяване на мнение от всеки, включително и на хората на бюджетна издръжка, са точно такива правила. Без тяхното спазване България ще продължава да потъва в класациите за свобода на словото към нова, още по-незавидна позиция“ се казва в писмото, което завършва така:

„Г-н Борисов,
Ако смятате това, което се случва през последните дни, за нормално, то някой от нас е сбъркал държавата, в която иска да живее. Не е време за извинение и замазване, а за ясна позиция. Ние не се молим, а настояваме за отстраняване на министъра на културата Вежди Рашидов, просто защото така е редно.“

Друг борец срещу тинята на родната олигархия днес също бе активен. Следователят Бойко Атанасов отново се кандидатира за градски прокурор на София.

Градската прокуратура е от особено значение, защото към нея са подсъдни повечето дела срещу магистрати и лица с имунитет. В момента тя е ръководена от Емилия Русинова, която стана изпълняващ длъжността ръководител по предложение на Цацаров, а сега тя ще се кандидатира да бъде избрана за постоянно на ключовия пост.

След като имаме благословията на Цацаров, то надпреварата е с предизвестен финал, но ако някой иска да разбере колко са читавите магистрати в градската прокуратура, то двубой между Русинова и Бойко Атанасов е най-добрият за това сценарий.

Продължавайки със съдебна тематика, днес Христо Бисеров бе оправдан на втора инстанция по делото му за укриване на данъци и валутни престъпления. От апелативният съд потвърждават мотивите на Софийски градски съд и изтъкват за основна причина “доказателствения дефицит” на обвинението.

Но днес и Софийският градски съд спечели печална известност, след като не разреши на партията на Лютви Местан ДОСТ да бъде регистрирана. Основният аргумент на съдия Лилия Илиева е, че ДОСТ е дума от турски произход и затова бъдещата партия щяла да бъде етническа.

Така за пореден път съдът се намесва в политическия живот в страната. Разбира се, всеки път (по случайност) намесата е в полза на ДПС.

И последна новина от днес е, че престъпна българска група, която е ръководила три фабрики за нелегално производство на цигари в Испания, е разбита в съвместна полицейска операция на България и Испания.

Арестувани са 20 българи и двама испанци. Отделно на ГКПП-Лесово са хванати 200 кг хероин.

* За изготвяне на този бюлетин е използвана информация от “Медиапул”, “Дневник”, “Би Би Си” и “Financial Times”