SHARE

Нула. Толкова са разследванията на прокуратурата за подкупи в изпълнителната власт. Нито едно разследване – срещу депутат, министър, заместник-министър, областен управител. Нищо. Според данни на „Медиапул“ в момента прокуратурата води 127 разследвания за „корупционни“ престъпления, като от тях 93 са срещу кметове и едва три срещу депутати. Какво да кажем – можем да се похвалим с най-честните политици! Повече може да научите тук. 

Президентът Радев наложи вето върху мораториума за нови лекарства. Така решението ще бъде върнато за преразглеждане в парламента. За това безумство на държавата ви разказахме през призмата на самите потърпевши, изяснихме защо то е пагубно с факти и накрая подкрепихме протестиращите, които ще демонстрират срещу решението на държавата да си „отдъхне“ от определени пациенти утре. Повече за мотивите на Радев може да прочетете и в „Дневник“. 

Нов философски капан – „Фандъков парадокс“. Днес за пореден път Фандъковият парадокс се разигра, след като Йорданка Фандъкова заяви, че всички общински пари от бюджета за 2018 били за въздуха. От бюджета обаче не стана ясно какви средства са предвидени за изпълнение на програмата за качеството на въздуха. Междувременно от „Дневник“ любезно напомнят, че: „Спирането на движението на автобусите „Икарус“ е обещание, което премиерът Бойко Борисов даде още през 2008 г., когато беше кмет на града. Те обаче продължиха да се движат по пет от линиите в града до 2016 г.“ И ако това не ви е достатъчно – ето как изглеждаше въздухът в София днес. Припомняме, че може сами да следите качеството и нивата на фини прахови частици тук.

Проектозаконът на Делян Пеевски „е предназначен да опитаме за пореден път да приберем едно имущество, което тръгна от КТБ, но не е в нашите ръце“, заяви Татяна Дончева в интервю за Mediapool. Дончева заявява, че България се управлява от политически картел, населяващ парламента, и се състои от партии, които са имитатори на политическа борба, но де факто всички празнуват на една маса. „Гражданството не се информира какво и защо се прави. Новините минават с бръснещ полет по поредна интрига в парламента, по поредна размяна на нападки.“

Междувременно Сотир Цацаров е на посещение в Сърбия броени дни преди началото на делото за фалита на КТБ. Двете прокуратури ще подпишат меморандум за разбирателство и сътрудничество, като напомняме, че главният обвиняем по делото, банкерът Цветан Василев, се намира в Белград. Повече разказват от „Медиапул“.

Турският посланик е говорил с българските власти относно исканата от Ердоган ревизия на Лозанския договор от 1923 г., за която ви разказахме вчера. Според изявлението на МВнР срещата обаче е била рутинна, не е била свързана с изявлението на президента. От „Движение Да, България“ отправиха апел към правителството да излезе с официална позиция по повод изявлението, като отговорът на държавата бе, че „България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона“. Повече четете тук. 

Когато една държава се управлява емоционално, не можем да очакваме нищо освен хаос. Така стана ясно, че предложението на териториалния директор на НАП за възлагане на данъчни проверки на съдии, отменили актове на агенцията за запечатване на неизрядни търговци, е било продукт на емоционалност. Владислав Горанов обяви, че Пенка Жекова не е възлагала контролни производства на съдии и техни семейства. Въздишка на облекчение…

Протест в защитна на Национален парк „Пирин“ организират природозащитните организации от коалиция „За да остане природа в България“ следващата седмица (в сряда от 18,30 ч.), съобщава „Дневник“. Протестиращите предупреждават, че проектът за изменение на концесионния договор включва площи и извън т.нар. „буферна зона“, която ЮНЕСКО определи като краен компромис, при който Пирин може да остане в обектите на световното наследство. Темата привлече и вниманието на световните медии – британския Guardian нарича националния ни парк един от най-добре запазените резервати в Европа.

По света – сблъсъците между палестинци и израелци дават жертви след решението на Доналд Тръмп, за което ви разказахме подробно тук. Протестиращите палестинци се сблъскаха с израелските военни, като един палестинец е загинал вследствие на стрелба. Специалният пратеник на ООН в Близкия изток Николай Младенов заяви, че се притеснява от ескалация на насилието. Френският представител Франсоа Делатр предупреди, че решението на Тръмп е в нарушение с международното право и „носи със себе си риска от превръщането на един политически конфликт в непреодолим религиозен такъв“. Външният министър на Франция заяви, че Америка вече няма право да играе ролята на медиатор в Близкия изток, подчертавайки все по-острата позиция на страната към САЩ на международната сцена.

Сблъсъците във Витлеем също ескалират. Ситуацията отблизо може да следите в международните медии, например тук. 

Междувременно стана ясно, че Тръмп и големият му син Тръмп-младши са получили имейл, в който са им предлагани файлове от WikiLeaks месеци преди изборите. Не е ясно дали те са използвали данните, като попитан за имейла, синът на президента отговори, че не си спомня да е получил такова нещо. Повече по въпроса тук. 

Малка стъпка напред в преговорите за Брекзит в последната минута. Засега не се очертава граница със Северна Ирландия, като се обещава защита и на правата на гражданите на ЕС и Великобритания. Сумата, която ще бъде платена, е между 35 и 39 милиарда паунда, заявяват източници от британската страна. Сделката би трябвало да бъде потвърдена следващия четвъртък, а след това преговорите ще продължат към преходния период, който Британия поиска след излизането си от съюза. Дяволът обаче се крие в детайлите, както посочват от BBC. Документът не е достатъчно ясен, заявяват някои критици, а клаузи капани например заплашват споразумението, ако Великобритания и ЕС не успеят да се споразумеят за търговска сделка. Великобритания ще регистрира новопристигналите след 2019, а засега свободата на движение се запазва. Очаквайте повече по темата в идните дни.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.